Reușita deputatului AUR Adrian Axinia – deschiderea Consulatului General al României la Salzburg

Deputatul AUR Adrian Axinia a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înființarea Consulatului General al României la Salzburg, pentru a oferi servicii consulare celor 30.000-50.000 de cetățeni români care muncesc și trăiesc în landurile din Austria Superioară. În urma demersurilor efectuate de către deputatul AUR, Ministerul Afacerilor Externe a dispus deschiderea Consulatului General la Salzburg. MAE anunță, în urma eforturilor deputatului AUR Adrian Axinia, că au fost selectate 2 imobile ce vor face obiectul procedurilor interne de evaluare.

Ministerul Afacerilor Externe a demarat o analiză internă privind oportunitatea operaționalizării unui oficiu consular la Salzburg și, în urma reevaluării, a rezultat necesitatea deschiderii acestuia. Au fost reluate demersurile de operaționalizare a Consulatului General la Salzburg, prevăzută pentru anul 2022.

Noul oficiu consular va oferi asistență și servicii consulare la cele mai înalte standarde numeroasei comunități românești prezente în regiunile din centrul și vestul Austriei și va contribui substanțial la degrevarea activității Secției Consulare a Ambasadei României la Viena”, se arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru anul 2022 sunt prevăzute a fi organizate în Austria 3 consulate itinerante la: Klagenfurt (27-28 martie), Graz (mai), Liz (octombrie).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe anunță, în urma demersurilor deputatului AUR, că a întreprins demersuri pentru identificarea unor imobile care ar putea fi avute în vedere pentru viitorul Consulat General al României la Salzburg, care să asigure funcționalitatea și reprezentativitatea necesare desfășurării optime a activității consulare și de a acomoda numărul în creștere al solicitanților de servicii consulare. MAE a demarat o amplă reformă, având ca obiective accelerarea digitalizării și debirocratizării procesului de furnizare a serviciilor consulare, acțiuni care presupun optimizarea sistemelor informatice consulare, precum și, în anumite cazuri, modificarea cadrului legislativ – simplificarea procedurilor de programare online, transmiterea documentelor rezultate în urma prestării serviciilor consulare prin poștă sau curierat, eliminarea documentelor neesențiale și fotocopiilor solicitate în vederea obținerii serviciilor consulare. Prin acest amplu proces, MAE urmărește să reducă semnificativ prezența fizică a cetățenilor români la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și să crească capacitatea de preluare și procesare a cererilor de servicii consulare.

Consulatul de la Viena dispone doar de 2 ghișee, iar cozile la aceste puncte sunt foarte mari și cetățenii români sunt nevoiți să parcurgă 500-600 de km d ela Viena la Salzburg.