ROPRES

Reținută de DIICOT, o directoare din guvern cu 12.000 €/lună, îi donează mamei 4 case și 2 terenuri

Distribuiți acest articol!

După ce a fost reținută de DIICOT, Ioana Timofte i-a donat mamei 4 imobile și 2 terenuri. Ea este plătită cu suma de 12.000 € de la buget în fiecare lună. Este directoarea unei companii de stat.

În urmă cu două luni, în mai 2023, nepoata ex-șefului SRI, care conduce o importantă companie de stat, a fost reținută de DIICOT. Ioana Timofte este cercetată într-un dosar penal de delapidare și spălare de bani, după ce ar fi pus la punct o rețea infracțională care a reușit să dea un tun de aproximativ 2 milioane de euro.

În ultima sa declarație de avere ea menționează că a câștigat suma de 700.000 de lei anul trecut de la CNCIR. Ea spune că a donat toate imobilele, apartamentele și terenurile mamei sale. Din Declarația de avere de anul trecut aflăm care este natura acestora:

  • teren intravilan Iași
  • teren intravilan Piatra Neamț
  • 3 apartamente în București de 100, 180 mp și 250 mp
  • casă în Iași 250 mp.


În ultima declarație de avere, ea scrie că le-a donat mamei, dar a mai păstrat un singur apartament de 100 mp din București. Restul bunurilor de mai sus au fost donate mamei sale.

Ioana Timofte, directoarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), este cercetată de DIICOT pentru delapidare.

Ea este nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte.


Aceasta, dar și alți funcționari din cadrul companiei pe care o conducea, și-au însușit bani din firmă. Anchetatorii vorbesc despre o grupare infracțională. Membrii rețelei au pus la cale 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

Ioana Timofte, directorul unei companii de stat, cercetată pentru delapidare


”La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, efectuează 39 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei)”, a transmis DIICOT.

Cum fraudau licitațiile


”În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)”, a mai transmis DIICOT.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...