Reforma pensiilor și PNRR dau bătăi de cap coaliției de guvernare

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pensiile s-au aflat printre temele discutate marţi de liderii coaliţiei de guvernare.

„Am discutat mai mult pe PNRR, am detaliat, am mai clarificat câteva aspecte”, a declarat, la finalul şedinţei, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, care a susţinut că nu a fost o petrecere la reuniunea coaliţiei, în condiţiile în care marţi a fost ziua de naştere a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că discuţia din cadrul coaliţiei guvernamentale a fost „foarte bună”.

„Cea mai mare parte a discuţiei a fost legată de PNRR, suntem pe ultima turnantă practic, luni va fi transmis la Comisie. S-au mai reglat nişte detalii foarte importante, sunt optimist”, a afirmat liderul USR PLUS.

El a menţionat că nu s-a abordat chestiunea majorării alocaţiilor pentru copii.

Atenţionat că ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat la şedinţa PNL că proiectul legii pensiilor nu a fost prezentat la Bruxelles aşa cum arată în România, Barna a spus: „În momentul acesta este şi concluzia la care am ajuns în discuţia coaliţiei. E foarte clar – şi acesta este un angajament faţă de Comisie – că vorbim de o nouă lege a pensiilor”.

El a susţinut, totodată, că nu a auzit „niciun fel de reproş” în discuţia de marţi. „Dar, sunt lucruri care au trebuit să fie clarificate, legate de programarea plăţilor, legate de modalitatea în care structurăm această alocare a celor aproape 30 de miliarde între împrumuturi şi granturi, sunt chestiuni pe care ar trebui să le reglăm datorită feedback-ului primit de la Comisie”, a completat vicepremierul Barna.

Şi premierul Florin Cîţu a susţinut că nu a participat la o petrecere, ci la şedinţa coaliţiei, adăugând că nu are informaţii că ar fi avut loc în acelaşi timp o masă festivă.

Întrebat ce prevede Hotărârea de Guvern referitoare la mesele festive, nunţi, botezuri, dacă se pot face în această perioadă, premierul a răspuns: „De la 1 iunie”.

„Se pot face şi în această perioadă. Cu mască. (…) Nu pot să comentez ceva ce n-am văzut”, a explicat Cîţu.

Întrebat dacă se va păstra stagiul minim de cotizare la pensie sau va creşte, prim-ministrul a arătat că „legea pensiilor o să fie publicată, o să fie în transparenţă, sunt mai multe etape”.