Rectificarea bugetară – Grosul merge la salarii și ajutoare, pierd bani Sănătatea, Educația și Energia. Ciucă: Sunt date care ne bucură pe toți

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul celei de-a doua și ultimei rectificări bugetare din acest an.

Grosul banilor merg către Ministerul de Finanțe și cel al Muncii, adică spre pensii, salarii și ajutoare sociale, în timp ce domenii precum Sănătatea și Educația au suferit tăieri de fonduri.

„Discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei și în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor astfel încât, la nivelul fiecărui minister, să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene și, de asemenea, tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Ciucă a lăudat din nou performanțele economice și a susținut că la anul țara noastră e ferită de recesiune.

„Sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit în această situație deosebit de complicată să reușim să avem o creștere economică. Instituțiile de evaluare europene situează România și pe trimestrul trei în primele locuri la creștere economică și avem, de asemenea, în vedere că evaluările de anul viitor, într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească să se încadreze pe o menținere a creșterii economice. Sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuși nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică.

Sigur, suntem foarte realiști, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic și partenerii noștri economici, ca atare este cât se poate de clar că o parte din aceste probleme vor afecta și economia românească, de aceea, avem nevoie în continuare de prudență, de echilibru și de măsuri și decizii prin care să continuăm să sprijinim investițiile, pentru că așa cum reiese din analiza noastră, anul acesta am reușit să ne menținem într-o evoluție pozitivă economic datorită acestor investiții care au continuat să intre în economia românească și să folosească oportunitățile de business pe care țara noastră le oferă”, a adăugat Ciucă.

În orice caz, el a anunțat că rectificarea nu va fi adoptată astăzi, ci într-o nouă ședință ce va fi organizată joi, la ora 11:00.

Iată cine câștigă în urma rectificării bugetului de stat:

Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +6.870,8 milioane lei.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: +1.492,3 milioane lei per sold.
Ministerul Finanțelor: +334,4 milioane lei, per sold.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +376,6 milioane lei, per sold.
Ministerul Economiei: +103,4 milioane lei, per sold.
Ministerul Justiției: +90,0 milioane lei, per sold.
Ministerul Afacerilor Externe: +71,8 milioane lei, per sold.
Serviciul de Protecție și Pază: +20,4 milioane lei, per sold.
Pierd bani:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: -3.815,2 milioane lei.
Ministerul Sănătății: -1.063,2 milioane lei per sold.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: -538,8 milioane lei, per sold.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: -514,8 milioane lei, per sold.
Ministerul Afacerilor Interne: -383,6 milioane lei, per sold.
Ministerul Energiei: -327,3 milioane lei, per sold.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: -186,0 milioane lei, per sold.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: -109,7 milioane lei, per sold.
Secretariatul General al Guvernului: -90,9 milioane lei, per sold.
Serviciul de Telecomunicații Speciale: -85,6 milioane lei, per sold.
Ministerul Educației: -80,0 milioane lei, per sold.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: -76,5 milioane lei, per sold.
Sunt modificări și în ce privește bugetele locale
Se majorează sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor cu suma de 130,5 milioane lei, după cum urmează:

a) Se suplimentează sumele defalcate din TVA pentru finanțarea serviciilor sociale organizate la nivelul autorităților administrației publice locale de la nivelul județelor, astfel: +68,2 milioane lei pentru sistemul de protecție a copilului, +53,7 milioane lei pentru centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap, +2,8 milioane lei pentru căminele pentru persoane vârstnice;
b) +3,7 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul special de stat;
c) +2,1 milioane lei pentru Programul pentru școli al României, ca urmare a majorării alocației zilnice pentru lapte și produse lactate.
Se majorează sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și municipiului București cu suma de 327,7 milioane lei, după cum urmează:

a) +114,0 milioane lei pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor lunare, urmare a creșterii numărului de beneficiari.
b) +196,3 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar de stat;
c) +8,5 milioane lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap, organizate la nivelul autorităților administrației publice locale de la nivelul municipiului București, ca urmare a majorării standardelor de cost pentru servicii sociale.
d) 8,7 milioane lei pentru căminele pentru persoane vârstnice de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, ca urmare a majorării standardelor de cost pentru servicii sociale.
e) +0,2 milioane lei pentru Programul pentru școli al României implementat la nivelul municipiului București, ca urmare a majorării alocației zilnice pentru lapte și produse lactate.
Se majorează sumele defalcate din TVA pentru finanțarea învățământului particular și a celui confesional, acreditate, cu suma de 34,3 milioane lei, astfel:

a) +29,0 milioane lei pentru salarii;
b) +5,3 milioane lei pentru bunuri și servicii.
Se reglementează posibilitatea ca sumele defalcate din TVA aprobate în OUG nr.19/2022, în cuantum de 472,3 milioane lei, rămase nerepartizate, să poată fi utilizate pentru finanțarea în continuare a gratuității acordată în anul 2022 elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat pentru transportul local rutier și naval.

Bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral şi/sau parțial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 2.743,1 milioane lei, se diminuează la cheltuieli cu suma de 542,0 milioane lei iar excedentul se majorează cu 3.285,2 milioane lei.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suplimentează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 243,2 milioane lei, cheltuielile fiind suplimentate pentru decontarea serviciilor medicale.