În 2021 se va organiza un nou recensământ al populației și locuințelor din România, prezența populației la acesta fiind obligatorie!

Persoanele care trebuie să participe sunt următoarele:

În prima categorie intră persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, dar cu reședință obligatorie în România;

A doua categorie sunt persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședință în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

În a treia categorie se află persoanele cu cetățenie română care lucrează în domeniul diplomatic, atât în România, cât și în străinătate. Aici intră și membrii armatei naționale de oriunde din lume, cetățenii români membri ai echipajelor navelor, aeronavelor și platformelor plutitoare și personalul bazelor științifice naționale.

În cazul în care cineva refuză să participe, amenzile sunt între 1.000 și 3.000 de lei. Recensământul va avea loc în perioada iulie-noiembrie 2021.

În perioada august-septembrie 2021 se va realiza colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la locuințe, clădiri și gospodării.