Războiul din Ucraina: Parlamentul European deblochează fonduri de urgenţă pentru refugiaţi

La numai două săptămâni după ce Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea, eurodeputaţii au adoptat măsurile privind Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), prin procedură de urgenţă, cu 562 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, arată sursa citată.

Actualizarea normelor politicii de coeziune va permite realocarea rapidă a fondurilor disponibile pentru a ajuta rapid ţările UE şi regiunile acestora să ofere sprijin de urgenţă (cazare temporară, aprovizionare cu alimente şi apă, asistenţă medicală sau acces la educaţie) persoanelor care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina. Aceasta ar putea include fonduri prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care nu au fost încă alocate sau cheltuite, precum şi o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”.

Ţările UE pot solicita retroactiv UE să recupereze banii pe care i-au cheltuit pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, începând cu 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina, mai indică sursa menţionată.

Uniunea Europeană va fi în măsură să finanţeze 100 % (în loc de procentul obişnuit de 85 %) cheltuielile din fonduri de coeziune efectuate de statele membre pentru încă un an (de la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022).

Fondurile de coeziune ale UE sprijină investiţiile care promovează coeziunea economică, socială şi teritorială a UE, încercând să corecteze inegalităţile dintre regiunile sale.

Fonduri în domeniul afacerilor interne

Cu 575 de voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri, eurodeputaţii au prelungit, de asemenea, cu un an, până la jumătatea anului 2024, perioada în care pot fi utilizate atât Fondul pentru azil, migraţie şi integrare, cât şi Fondul pentru securitate internă (2014-2020), pentru a oferi statelor membre acces rapid la resursele neutilizate. Astfel, 420 de milioane de euro ar putea fi deblocate şi disponibile pentru cazare, hrană, asistenţă medicală sau personal suplimentar.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), peste 3 milioane de persoane au părăsit ţara de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, majoritatea mergând către ţările învecinate.

Textul va fi transmis Consiliului UE în vederea adoptării formale. Regulamentul va intra în vigoare la o zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.