Război politic pentru stadionul Tineretului – GAZETA de SUD
Război politic între PNL și PSD pentru stadionul Tineretului din Craiova, arena de legendă a fotbalului din Bănie. Stadionul de pe bulevardul Știrbei Vodă a zăcut mai bine de 15 ani în paragină, blocat între nepăsarea autorităților și ițele birocrației. Brusc, bunul evaluat la aproape 11 milioane de euro și aflat în patrimoniul județului Dolj a devenit subiect de dispută între Consiliul Județean și Ministerul Tineretului și Sportului. Mai bine spus între noul președinte Cosmin Vasile și ministrul Ionuț Stroe.
Timp de aproape 16 ani o hotărâre de guvern incompletă (HG nr. 1099/18.09.2003) a lăsat în aer stadionul Tineretului din Craiova. Arena de legendă a fotbalului din Bănie, unde a evoluat Ştiinţa de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964), a stat în paragină în toată această perioadă, prinsă între nepăsarea autorităților și birocrație. Era nevoie doar de o modificare a acelei hotărâri de guvern pentru ca stadionul, în tot ansamblul său, să intre în patrimoniul Doljului și în administrarea Consiliului Județean (CJ), pentru a putea fi salvat. S-a reușit acest lucru abia în 2019!
Anul trecut, complexul sportiv de pe bulevardul Știrbei Vodă a intrat în proprietatea CJ Dolj, iar instituţia a şi prins în bugetul din 2019 suma de 408.000 lei pentru servicii de proiectare. Cum nu se știa ce se dorește în locul stadionului Tineretului, banii au rămas necheltuiți.
Stadionul Tineretului, „bijuteria“ din curtea CJ Dolj
Nici acum nu se știe exact ce s-ar putea construi pe „cele mai valoroase două hectare ale noastre“, după cum se exprima mereu fostul președinte al Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Și a avut dreptate în privința valorii, pentru că stadionul și anexele sale au fost evaluate la aproape 11 milioane de euro atunci când au trecut în patrimoniul județului. Asta s-a întâmplat în noiembrie 2019.
În hotărârea privind însuşirea „raportului de evaluare ce are ca obiect stabilirea valorii de înregistrare în contabilitate a bunurilor aparţinând Complexului Sportiv Stadionul Tineretului“, arena a intrat în contabilitatea CJ Dolj cu valoarea de 48.659.667 de lei. Adăugând și valoarea de inventar a celorlalte componente ale complexului sportiv, respectiv vestiarele, tribunele, terenurile de tenis, casele de bilete şi cabinele pentru rezerve, s-a ajuns la suma de 51.317.434 de lei, deci aproape 11 milioane de euro. De aici a plecat, cel mai probabil, și războiul politic!
Război politic pentru stadionul Tineretului. Ionuț Stroe: Cer public CJ Dolj să demareze un amplu proces de modernizare a arenei
Primul care a ieșit la atac a fost ministrul Tineretului şi Sportului, craioveanul Ionuţ Stroe. Prezent recent în Bănie, demnitarul liberal a afirmat că dacă CJ Dolj nu va demara un amplu proces de reabilitare şi modernizare a stadionul Tineretului, pe care l-a preluat în 2003 de la Ministerul Tineretului sub pretextul unei investiţii sportive, va iniţia o hotărâre de guvern pentru a-l lua înapoi la minister.
„Stadionul Tineretului este administrat de Consiliul Judeţean Dolj şi mi-ar fi drag ca aici să fie un stadion care să găzduiască competiţii sportive, drag mi-ar fi să găsim soluţii pentru investiţii, pentru a reda acest stadion sportului. El a aparţinut MTS până în momentul în care, sub pretextul unei investiţii, CJ Dolj l-a solicitat în 2003. Dacă ne uităm în acea hotărâre de guvern (HG nr. 1099/18.09.2003 – n.r.), sunt în stare să fac un pariu public că acolo motivul invocat de CJ este cel al modernizării acestui obiectiv, pentru a fi oferit sportului craiovean.
Cer public CJ Dolj, şi nu este prima oară când fac asta, să pornească un amplu proces de modernizare şi de dare în folosinţă a acestui stadion. Dacă nu, vă spun sincer, eu voi fi ministrul care va iniţia o hotărâre de guvern pentru a-l recupera şi pentru a face o investiţie adevărată din partea MTS“, a afirmat Ionuț Stroe.
„Auzisem la un moment dat că unii zâmbesc aşa, la nişte gânduri imobiliare“
Ministrul liberal a mai precizat că au existat unele informaţii potrivit cărora în jurul acestui obiectiv ar fi nişte „gânduri imobiliare“, demers care ar fi ilegal şi pentru care nu ar semna niciodată.
„Auzisem la un moment dat că unii zâmbesc aşa, la nişte gânduri imobiliare. Eu le spun să-şi ia gândul de la schimbarea destinaţiei acestui stadion. Le spun public că este ilegal. Nu ai cum să schimbi destinaţia unei baze sportive în această ţară, este o lege care spune asta, decât sub condiţia realizării uneia similare în altă parte. Deocamdată CJ Dolj ţine în conservare acest stadion de ani şi ani de zile. La anul am de gând să iniţiez eu o Hotărâre de Guvern pentru a prelua acest stadion la minister şi pentru a face o investiţie adevărată în sport. Şi celor care au gânduri de mall sau alte lucruri, le spun de pe acum că, cel puţin cât voi fi eu ministru, nu voi semna niciun document“, a declarat Stroe.
Război politic pentru stadionul Tineretului. Cosmin Vasile: În decembrie vom avea tema de proiectare pentru stadion
Noul președinte al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, nu a rămas dator și i-a răspuns lui Stroe exact în ziua în care a depus jurământul de învestire în funcție. „În luna decembrie, atunci când sper că vom începe să construim bugetul pentru anul viitor, vom avea tema de proiectare pentru stadionul «Tineretului», care va include o bază, un complex sportiv și de agrement. Este clar că majoritatea acestor demersuri le vom depune pentru a fi finanțate din fonduri europene“, a spus Cosmin Vasile în primul său discurs ca președinte al CJ Dolj.
De altfel, de stadionul Tineretului și trasformarea lui într-o bază sportivă modernă au pomenit în campania electorală ambii candidați ai PSD. Atât Cosmin Vasile, cât și Olguța Vasilescu au promis o nouă bază sportivă. Complexul nu are însă legătură cu Primăria Craiova, el fiind în proprietatea județului Dolj.
E drept că a ajuns aici, în întregul său, abia în martie 2019. Ce s-a întâmplat în 2003, când a fost dată acea hotărâre de guvern la care se tot face referire? Prin acel act normativ, stadionul din Craiova şi cel din Podari treceau din domeniul public al statului şi din administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), în domeniul public al judeţului Dolj şi în administrarea Consiliului Judeţean Dolj. Toate bune şi frumoase, doar că, la punctul 7 din anexa la HG nr. 1099/2003, la caracteristicile tehnice ale arenei de pe bulevardul Ştirbei Vodă era precizat doar „Stadion fotbal cu 2 tribune“. Fără să se menţioneze nicio suprafaţă de teren şi nicio suprafață construită. De aici şi problemele.
OCPI a respins succesiv cererile de intabulare a stadionului Tineretului
Prin Protocolul nr. 346/2003, încheiat între Agenţia Naţională pentru Sport, prin Clubul Sportiv Municipal Craiova, şi Consiliul Judeţean Dolj, s-a procedat la predarea-primirea bunurilor prevăzute la punctul 7 din anexa la HG, dar operaţiunea s-a efectuat pe bază de inventariere faptică, datele rezultate fiind consemnate în anexele la protocol. Intabularea construcțiilor (cu excepția a trei dintre ele şi a terenurilor de tenis) s-a realizat în anul 2002, stadionul fiind la acea dată în proprietatea statului român şi în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, dar terenul a rămas neintabulat.
Ulterior, în baza hotărârii de guvern şi a protocolului cu ANS, CJ Dolj a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra Complexului Sportiv Stadionul Tineretului, dar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a respins, succesiv, cererile din 2015, 2016, 2017 şi 2018 pe motiv că în anexa la HG nr. 1099/2003 imobilul este descris generic, că există inadvertenţe cu privire la numărul şi descrierea construcţiilor predate-primite şi că nu este menţionată nicio suprafață de teren.
Război politic pentru stadionul Tineretului. Prin ce hățiș birocratic a trecut proiectul de modificare a hotărârii de guvern
A fost nevoie de un adevărat chin birocratic până ca stadionul Tineretului să ajungă în proprietatea CJ Dolj. OCPI a propus modificarea punctului 7 din anexa la hotărârea cu pricina, iar consiliul judeţean a adoptat, în ianuarie 2018, o hotărâre în acest sens. Aceasta a stat, apoi, la baza unui proiect de hotărâre de guvern privind modificarea punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003. Calea a fost însă lungă.
„În data de 21.02.2018, proiectul de hotărâre de guvern a fost trimis către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În urma analizării proiectului, Ministerul Dezvoltării a transmis spre soluţionare dosarul către Ministerul Tineretului şi Sportului, acesta fiind autoritatea administraţiei publice centrale care deţine datele aferente imobilului care a făcut obiectul prevederilor HG nr. 1099/2003. Ministerul Tineretului a transmis mai departe dosarul la Ministerul Justiției și a primit aviz nefavorabil din partea acestuia.
În urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Ministerului Tineretului şi Sportului și Ministerului Justiției, au fost solicitate completări ale proiectului, urmând ca Ministerul Tineretului să redepună proiectul la Ministerul Justiției şi Ministerul Finanțelor Publice, pentru obținerea avizului favorabil. Ministerul Finanțelor a restituit neavizat proiectul de hotărâre de guvern, precizând că nu mai pot fi operate modificări ale caracteristicilor tehnice pentru bunurile care au ieşit din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi a recomandat consultarea Ministerului Justiției, pentru clarificarea situației“, explica CJ Dolj, într-un răspuns oferit GdS, în urmă cu un an.
Cum s-a rezolvat problema
Cum s-a rezolvat, până la urmă, problema? S-a modificat şi completat Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, la unul din articole apărând precizarea că „pentru imobilele a căror apartenenţă la domeniul public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale este stabilită prin acte normative, intabularea se va efectua în baza hotărârilor guvernului, hotărârilor consiliului local, judeţean sau al municipiului Bucureşti de însuşire a inventarelor cu privire la aceste bunuri imobile, însoţite de un înscris emis de către conducătorul instituţiei publice centrale sau locale, prin care se confirmă identitatea dintre imobilul din documentaţia cadastrală şi cel a cărui intabulare se solicită“.
Aşa că s-a putut intabula, în sfârșit, dreptul de proprietate al județului Dolj asupra terenului şi construcțiilor aferente „Complexului Sportiv Stadionul Tineretului“. Rămâne acum de văzut și ce se va construi în locul legendarei arene a fotbalului craiovean.