Raportul AIEA privind centrala nucleară din Zaporojie: „E nevoie urgentă de o zonă de siguranță pentru prevenirea unui accident nuclear”

Raportul AIEA privind centrala nucleară din Zaporojie: „E nevoie urgentă de o zonă de siguranță pentru prevenirea unui accident nuclear”

O echipă de inspectori ai agenției ONU a vizitat centrala nucleară săptămâna trecută. În raportul său, AIEA a precizat că echipa a fost martoră la bombardamente în timpul vizitei și că a cerut ambelor părți să înceteze ostilitățile din zonă. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că „deși evenimentele din trecut nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea au reprezentat o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare, deoarece funcțiile critice de siguranță ar putea fi afectate”, se arată în raport.

Agenția menționează că echipa sa a văzut direct daunele provocate de bombardamente la instalația nucleară și „a observat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut avea un impact asupra structurilor, sistemelor și componentelor legate de siguranță și ar fi putut provoca efecte semnificative asupra siguranței, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului”. Raportul agenției ONU recomandă ca bombardamentele de pe amplasament și din vecinătatea acestuia „să fie oprite imediat pentru a evita orice alte pagube la centrală și la instalațiile asociate, pentru siguranța personalului de operare, pentru a menține integritatea fizică și pentru a sprijini funcționarea în condiții de siguranță și securitate”.