Raluca Turcan vorbește despre cum a ajuns să fie singura femeie din Guvern

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, 25 ianuarie, că s-a convins că în politică nu se aplică principiul egalității de gen. Raluca Turcan a explicat cum s-a ajuns la această situație în urma negocierilor cu partenerii de coaliție.

Întrebată cum s-a întâmplat să fie singura femeie din Guvern, în condițiile în care la nivel european există o preocupare importantă legată de crearea unui echilibru între cele două sexe în funcțiile de la nivel înalt, Raluca Turcan a răspuns: „Îmi pare rău că sunt singura femeie din Guvern și îmi pare rău că sunt singura succesoare a unei femeie în funcția de ministru. M-am convins, poate încă o dată, că politica nu e nici pe departe despre egalitatea de gen. Iau prezența mea în această poziție ca pe o provocare, mai ales că în subordinea Ministerului Muncii este și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, unde chiar astăzi am avut o discuție cu președinta să vedem ce putem face pentru îmbunătățirea cotelor de gen, a reprezentativității de gen în funcții cheie, chiar și în politică”.

Cum au decurs negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului

Referindu-se la felul în care au decurs negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea Guvernului, Raluca Turcan a precizat: „Am avut o regulă în momentul în care am întemeiat această coaliție, și anume că partidele nu exprimă obiecții în legătură cu propunerile de minișltri pe care le realizează partenerii de coaliție, bineînțeles, dacă nu încalcă anumite principii bătute în cuie legate de integritate, de profesionalism și de competență pentru pozițiile cheie. Chiar și așa, în PNL ar mai fi fost loc de doamne în funcții de ministru, cu siguranță.

Eu am vorbit mai puțin despre egalitatea de gen și, în general, despre reprezentativitatea femeilor în politică. M-am preocupat să aplic această egală la funcții de conducere în politică. Eu sunt președinta unei organizații cu rezultate foarte bune în PNL, organizația Sibiu, și în Sibiu am avut, până anul trecut, singura doamnă președintă de Consiliu Județean din țară. De asemenea, avem o doamnă primăriță a Sibiului, am avut reprezentativitate de 30%pe listele pentru Consiliul Județean și Consiliul Local, femei pe locuri eligibile și, de asemenea, am crescut chiar cu 4 colege numărul de primari”.

Sursă text: b1.ro

Sursă foto: ziare.com