Raluca Turcan, acuzată că „transmite informații eronate”: Sporurile sunt plafonate la 30% din salariul de bază

Totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază sau indemnizaţia de încadrare pentru judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate de la ÎCCJ, afirmă preşedintele Înaltei Curţi, Corina Alina Corbu, ca reacţie la afirmaţiile Ralucăi Turcan.

„În ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, în conformitate cu art.4,5 – Secţiunea I, Capitolul VIII, Anexa nr.5 din Legea-cadru nr.153/2017. În ceea ce priveşte funcţionarii publici, personalul contractual şi şoferii (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenţii procedurali şi aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menţinut la nivelul lunii decembrie 2018”, transmite preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Alina Corbu.

Potrivit sursei citate, la nivelul ÎCCJ, suma sporurilor, fără indemnizaţia de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizaţiilor de hrană acordate, în condiţiile legii, tuturor membrilor personalului.

„Caracterul totalmente eronat al informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către ministrul muncii şi protecţiei sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanţii tuturor puterilor statului, în poziţionările publice legate de serviciul public al justiţiei, să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor, sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, se mai arată în comunicatul preşedintelui ÎCCJ.

În Sănătate şi Justiţie nivelul sporurilor este 85%, spunea miercuri seara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de faţă nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaţionale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi în sitemul de justiţie. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu uşurinţă, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat la Antena 3 Raluca Turcan.

Sursă text: businessmagazin.ro

Sursă foto: alephnews.ro