ROPRES

Raisa Enachi (AUR) ia atitudine față de violența domestică: Am votat pentru monitorizarea agresorilor prin brățări electronice

Deputata AUR Raisa Enachi a votat, în calitate de membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), o soluție care vine în ajutorul victimelor violenței domestice. Brățările electronice trimit o alertă în timp real către Poliție astfel încât agresorul poate fi astfel localizat extrem de repede.

Potrivit informațiilor, doar anul acesta peste 30% dintre ordinele de protecție au fost încălcate. Tocmai de aceea, implementarea acestui sistem de monitorizare a agresorilor ar trebui să îi determine să respecte ordinele de protecție, iar pe agresorii puși sub control judiciar sau în arest la domiciliu să respecte măsurile preventive.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) se utilizează în scopul executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune, potrivit Codului de procedură penală si Legii nr.254/2013”, a explicat Raisa Enachi, precizând că necesitatea folosirii acestor brățări a fost readusă în discuția publică de cazul Nicoletei Botan, directoarea unei grădinițe din Capitală, care a fost înjunghiată anul trecut în plină stradă, chiar la locul de muncă, de fostul soț.

Monitorizarea prin brățări electronice poate fi o soluție în cazurile de violență domestică, cu scopul de a nu îngrădi exercitarea dreptului la viața privată, mai mult decât este inerent naturii, ori să nu provoace intenționat daune sau suferințe fizice ori psihice persoanei supravegheate. Monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice ar trebui să îi facă pe agresori să respecte ordinele de protecție, iar pe cei puși sub control judiciar sau în arest la domiciliu să respecte măsurile preventive. Până acum, nici un proiect de lege privind folosirea dispozitivelor nu a trecut de Parlament…Îmi doresc ca pasul făcut prin votul din comisie de azi (unanim pe raport de adoptare!) să fie unul important pentru un viitor mai sigur!”, a mai spus deputat AUR.

S-ar putea să-ți placă și...