Raisa Enachi (AUR): De ce ENEL dorește să se retragă de pe piața românească?

Raisa Enachi a avertizat, într-o declarație politică, asupra consecințelor ce le va avea decizia ENEL de a se retrage din România asupra pieței energiei, dar și asupra cetățenilor, care vor fi nevoiți să se transfere la un alt furnizor de energie electrică. Deputata AUR a atras atenția că numai acest proces durează 30 de zile, deși s-au investit sume importante pentru simplificarea procesului.

Declarațiile deputatei Raisa Enachi au fost făcute în contextul în care compania italiană Enel și-a exprimat, pentru a treia oară, dorința de a pleca din România. Cei 3 milioane de clienți vor fi puși în situația de a-și găsi un alt furnizor de energie. Deși informațiile nu au fost confirmate de conducerea ENEL, e foarte posibil reglementările din ultima perioadă să fie de vină pentru pierderile de 270 milioane de euro ale companiei. Se vehiculează ideea cum că PPC (Power Public Corporation) va fi cea care va prelua clienții, dar există și alte variante în cazul unui scenariu negativ, astfel că un furnizor de ultimă instanță (FUI) va prelua activele grupului ENEL.

Deputata AUR a subliniat că factorii de decizie trebuie să asigure transparența în acest proces de transferare de la un furnizor la altul, astfel încât fiecare cetățean să știe cum trebuie să procedeze în acest caz. În același timp, reprezentanții statului ar trebui acum să pună la cap un plan de idei să împiedice această plecare, nu să o accepte pe principiul că un alt furnizor o va prelua. „Țara noastră are nevoie de câți mai mulți investitori! Unde vom ajunge dacă permitem unuia dintre cei mai mari furnizori să plece?”, a mai spus în încheiere Raisa Enachi