Raisa Enachi (AUR), către Ministerul Familiei: Ce măsuri veți lua în vederea creșterii natalității?

Deputata AUR Raisa Enachi a solicitat ministrului Familiei, Gabriela Firea, să transmită ce măsuri intenționează să adopte în vederea creșterii natalității. Pe această cale, deputata trage un semnal de alarmă, având în vedere că rata natalității din România este în continuă scădere.

Statisticile arată că în 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 100 de ani. De asemenea, în primele 5 luni din acest an, au fost aduși pe lume aproape 65 de mii de copii, cu aproape 20% mai puțini decât anul trecut.

În acest context, creșterea natalității trebuie să fie una din direcțiile prioritare pe care ar trebui să se concentreze Guvernul în următoare perioadă. Ignorarea acestei probleme poate va avea consecințe negative pe termen lung.

„Scăderea natalității în România are consecințe profunde, atât asupra societății, cât și asupra economiei. Reducerea numărului de nașteri afectează echilibrul demografic și conduce la îmbătrânirea populației, generând o presiune tot mai mare asupra sistemului de pensii și a sistemului de sănătate”, punctează deputata.

Raisa Enachi a solicitat răspuns din partea Ministerului Familiei la următoarele două întrebări:

  1. Vă rog să îmi precizați ce măsuri veți lua pentru a crește natalitatea în România?
  2. Care ar fi posibilele explicații pentru care, în unele țări, natalitatea este într-o continuă creștere, iar în România într-un permanent declin?