Rafila a inventat o agenție pentru a angaja la stat 52 de persoane

Guvernul a aprobat, joi, proiectul Ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. „E bine să existe o agenţie specializată pentru că lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul pacienţilor la servicii de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a transmis că Guvernul a aprobat, joi, proiectul Ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

„E bine să existe o agenţie specializată pentru că lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani în sectorul sanitar public a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul pacienţilor la servicii de sănătate. Instituţia va fi condusă de un preşedinte interimar pe care – conform acordului cu Comisia Europeană -, Ministerul Sănătăţii trebuie să îl desemneze pentru o perioadă de 6 luni, iar până la finalul anului, această agenţie ar trebui să aibă cel puţin 52 de posturi ocupate. E nevoie de oameni bine pregătiţi care să ducă la bun sfârşit dezvoltarea infrastructurii în Sănătate”, a arătat ministrul Alexandru Rafila.

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va fi o instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi va avea drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate.

Astfel, Agenţia va avea ca obiective principale preluarea, continuarea şi finalizarea celor 3 proiecte de construcţie a spitalelor regionale Iaşi, Cluj şi Craiova şi preluarea a cel puţin 3 proiecte de construcţie de unităţi spitaliceşti din lista de 25 de investiţii în infrastructura publică nouă prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

De asemenea, instituţia trebuie să asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investiţii de importanţă considerabilă în infrastructura de sănătate.

Potrivit MS, înfiinţarea şi operaţionalizarea unei agenţii specializate în investiţiile din domeniul sănătăţii este prevăzută în cadrul Componentei C12, Sănătate, a Pilonului V, Sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ca una dintre principalele măsuri.