Radu Baltasiu: „Experiență tragică la Spitalul ‘Foișor’, pacienții proaspăt operați au fost mutați în condiții de război”

Domnul Radu Baltasiu, profesor universitar, a fost invitat la emisiunea Focus cu Olivia Bulboacă din 14 Aprilie pentru a discuta despre sistemul medical românesc, obligativitatea vaccinării și cine se face vinovat pentru alegerea politicienilor nepregătiți profesional în funcții înalte.

Urmăriți emisiunea pe Facebook prin linkul următor: https://fb.watch/4TFPjupUUm/

Întrebat cât de sigure sunt spitalele noastre și despre afirmația premierului Cîțu în care susține că statul român nu poate garanta că astfel de incidente, precum cel de la Victor Babeș, nu se vor mai întâmpla, domnul Radu Baltasiu răspunde:

„Clasa politică trebuie să își asume aceste victime și să fie mai empatică dacă vrea să rămână la guvernare pentru că orice popor are o răbdare. Problema sistemului sanitar este una veche și se referă la mizerabilizarea inclusiv a doctorilor, la transformarea lor într-o victimă. Trebuie să avem în vedere faptul că sistemul în sine este o problemă care îi macină pe medici, cum îi macină și pe pacienți.

Actuala administrație se pare că a luat în vizor cele mai bune spitale din România, de pildă, evacuarea spitalului de ortopedie a marcat o experiență tragică a acelor pacienți proaspăt operați și mutați în condiții de război. Se remarcă un interes pentru distrugerea atât a băncilor de țesuturi din cele mai valoroase spitale românești, dar și eradicarea concurenței pe care aceste spitale o fac unor interese comerciale din lumea medicală din afara țării.”

„Este o tehnică cunoscută în sistemul guvernării atunci când lucrurile ajung la un nivel considerat critic, lumea este în stradă, medicii sunt nemulțumiți, trebuie să le dai capul unuia, iar de data aceasta a fost Ministrul Sănătății. Acest ministru are multe păcate și nu a reușit să demonstreze că are vreo competență în domeniu, a bulversat sistemul medical, a arătat că nu are niciun fel de empatie față de ce se întâmplă în societate.” afirmă domnul Radu Baltasiu despre acțiunea premierului de a-l demite pe Vlad Voiculescu.

Întrebat despre obligativitatea cadrelor didactice de a se vaccina, domnul profesor răspunde:

„Este o chestiune de ordine constituțională, vor trebui să schimbe constituția, deoarece orice act medical trebuie să aibă acceptul pacientului. Există instituții private care impun vaccinarea salariaților, dar este mult mai gravă situația daca se pune problema în aceeași termeni în instituțiile publice. Se înregistrează o reținere importantă din partea celor mai educați dintre membrii societății, care au ochi să citească presa română și internațională, pentru că oricât de plătită ar fi această presă, până la urmă aceste lucruri apar.”

Domnul Radu Baltasiu vorbește despre promisiunile politicienilor și dacă românii ar trebui să se simtă vinovați pentru alegerea acestora în funcții inalte pentru care nu sunt pregătiți.

„Românii nu sunt de vină că sunt la guvernare personaje care nu ne plac. Este un mecanism la mijloc, dacă mașina ți se oprește că nu ai pus benzină, nu este de vină producătorul mașinii, trebuie să vezi mecanisul în care a intrat. Mecanismul se numește selecția elitelor, Mihai Eminescu fiind primul care a introdus acest termen. Spune-mi cine selectează elitele și după ce criterii și îți spun cum va fi guvernată acea țară.