Răceală, gripă sau COVID-19: cum recunoști simptomele?

Răceală, gripă sau COVID-19: cum recunoști simptomele?

Răceala și gripa circulă de obicei împreună în sezonul rece, iar în acest an avem în plus pandemia de COVID-19. Cum îți poți da seama cu ce anume te confrunți în funcție de simptome?

Răceala obișnuită

Răceala obișnuită este o infecție virală a sistemului respirator superior (nas, gât, sinusuri, etc). Rinovirusurile provoacă aproximativ 30%-50% dintre răceli, însă mai mult de 200 de virusuri diferite pot cauza răceala comună. Afecțiunea este contagioasă, se poate răspândi de la o persoană la alta, virusul având o perioadă de incubație de aproximativ 1-7 zile, scrie doc.ro.

Durata unei răceli este de circa 7-10 zile. Cu toate acestea, în funcție de tulpina virală, o răceală poate dura și până la două săptămâni. Răceala este o boală ușoară a căilor respiratorii superioare, cu simptome precum nas înfundat, secreții nazale, strănut. Medicii diagnostichează răceala prin observație clinică și istoricul medical al pacientului. Nu sunt necesare teste.

Gripa

Gripa este o infecție virală a sistemului respirator superior și / sau a sistemului respirator inferior, cauzată de unul dintre virusurile gripale. Aceste virusuri cauzează de obicei simptome mai grave în sistemul respirator decât cele care provoacă răceala. Gripa este contagioasă, se poate răspândi de la o persoană la alta, virusul având o perioadă de incubație de aproximativ 1-4 zile.

Durata gripei variază de la aproximativ 5 zile până la 2 săptămâni, în funcție de gravitatea infecției. Gripa poate deveni o boală intensă și potențial fatală la unele persoane. Caracteristicile gripei includ febră ușoară până la mare, dureri de cap moderate până la severe, tuse, oboseală, și dureri musculare. Gripa severă poate avea simptome care se dezvoltă rapid și necesită îngrijire medicală. Medicii diagnostichează boala pe baza simptomelor clinice și prin teste de laborator ușor disponibile.

COVID-19

COVID-19 este boala cauzată de o nouă tulpină de coronavirus,

 » sursa: www.replicaonline.ro