Putin şi Lukaşenko au stat de vorbă până după miezul nopţii. Ce au discutat cei doi dictatori?

Întâlnirea de miercuri a liderului rus Vladimir Putin cu omologul său din Belarus Alexander Lukaşenko, venit în vizită la Moscova, a fost „lungă şi semnificativă” şi „a durat mult după miezul nopţii”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN.

Joi, Putin şi Lukaşenko s-au întâlnit din nou în cadrul Consiliului Suprem de Stat al Uniunii Statale Rusia-Belarus, care este cel mai înalt organism de conducere al uniunii pe care cele două state au decis să o formeze.

Putin şi Lukaşenko vor analiza progresele înregistrate în ceea ce priveşte programele industriale comune şi discută despre aspecte practice legate de continuarea cooperării, fiind de aşteptatat să fie abordat şi subiectul desfăşurării de arme nucleare ruse în Belarus.

Pe de altă parte, Kremlinul şi-a apărat miercuri decizia de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, respingând criticile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la această măsură. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că alianţa transatlantică condusă de SUA este cea care se extinde spre Rusia, şi nu invers, şi, prin urmare, Moscova trebuie să ia măsuri pentru a-şi apăra propria securitate, relatează Reuters.

Finlanda s-a alăturat marţi alianţei NATO, dublând lungimea frontierei terestre a Alianţei cu Rusia, iar Suedia urmează să se alăture şi ea – mişcări declanşate de trimiterea de către Rusia a forţelor sale armate în Ucraina vecină, anul trecut.

Moscova a declarat că va urmări îndeaproape orice desfăşurare militară a NATO în Finlanda şi va răspunde în consecinţă. „Această mişcare se adaugă la preocupările şi grijile pentru siguranţa noastră şi luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea. Şi aşa va fi de fiecare dată când NATO se va apropia de graniţele noastre, pentru a reechilibra arhitectura de securitate pe continent”, a declarat Peskov.

Stoltenberg a subliniat miercuri că mişcarea Rusiei de a muta arme nucleare în Belarus contrazice o declaraţie comună recentă ruso-chineză, potrivit căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara graniţelor lor.

Rusia nu a oferit un calendar clar pentru mutarea armelor nucleare tactice în Belarus, dar Putin a declarat că ar trebui să fie finalizată până la începutul lunii iulie construcţia instalaţiilor de depozitare. Aceasta va fi prima desfăşurare a unei părţi din arsenalul nuclear al Rusiei în afara graniţelor sale de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.