Putin, îmbărbătat și sfătuit de Lukașenko în fața camerelor de filmat: „Lasă-i să fugă” VIDEO

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a ajuns în postura de a asculta sfaturi cu privirea în jos în fața camerelor de filmat de la aliatul său autocrat Aleksandr Lukașenko.

Aproape de împlinirea vârstei de 70 de ani, Vladimir Putin arată semne de vulnerabilitate, în contrast cu propaganda creată în jurul său precum că ar fi un bărbat puternic, dominator și ferm față de cei cu care interacționează. La începutul războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, liderul de la Kremlin a fost văzut în ipostaze de neconceput pentru el până atunci, fie ținându-se din greu să nu lase un tremor la vedere, fie mergând șchiopătând.

Odată cu încercarea de a ieși din izolare pe măsura prelungirii războiului, Putin a căutat să se apropie de alți autocrați, dar s-a trezit umilit în public de unii dintre ei, mai ales de liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care fie l-a lăsat să aștepte, fie l-a ținut de braț în mod protector. Cea din urmă umilire s-a produs într-un moment în care premierul indian Narendra Modi i-a transmis lui Putin că nu este timpul pentru un război.

O nouă secvență video arată că Putin are momentele lui de vulnerabilitate și neputință, departe de imaginea prin care și-a făcut-o printr-o propagandă intensă. Într-o întâlnire cu Aleksandr Lukașenko, Vladimir Putin stă ascultător și se lasă consolat în privința exodului din Rusia produs în urma decretării mobilizării parțiale. O decretare pe care Kremlinul a negat-o timp de câteva luni, chiar și cu câteva zile înainte de a o institui, așa cum susține acum că nu ar fi cazul de închiderea granițelor pentru bărbații apți de război.

„Bine, să zicem că au fugit 30.000, 50.000, dar, dacă ei ar fi rămas aici, i-am mai fi putut considera oamenii noștri? Lasă-i să fugă, eu nu știu cum vă raportați dumneavoastră la asta, dar eu nu prea mi-am făcut griji în 2020, când câteva mii au plecat. Acum aceștia se roagă să vină înapoi. Marea majoritate se roagă să-i luăm înapoi. Și aceștia vor veni, doar trebuie să ne gândim ce decizie să luăm în privința lor și ce să facem cu ei. Fie vin aici, fie se hrănesc acolo”, îi spune Lukașenko lui Putin, care aprobă smerit, cu privirea în jos și aplecându-și puțin capul.

Potrivit „Novaia Gazeta. Europe”, circa 261.000 de bărbați au fugit din Rusia de miercuri până sâmbătă seara. Informația este furnizată de o sursă de la Kremlin, care citează date înregistrate de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

Presa rusă independentă scrie că Kremlinul intenționează să închidă granițele vineri, după oficializarea anexării a patru regiuni din Ucraina.

FOTO EPA-EFE