Putin îl avertizează pe Macron cu privire la o „catastrofă de anvergură” la centrala Zaporojie

În urma unei conversații telefonice cu privire la centrala nucleară Zaporojie, Vladimir Putin și Emmanuel Macron s-au pronunțat în favoarea unei inspecții la centrală a Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA).

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin „a subliniat că bombardarea sistematică (…) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporojie creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre importanța trimiterii unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrală nucleară Zaporojie cât mai curând posibil, în scopul unei inspecții a situației din teren, conform Kremlinului.

Moscova a precizat că cei doi șefi de stat s-au pronunțat în favoarea unei inspecții la centrala nucleară de la Zaporojie a Agenţiei Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) „în cel mai scurt timp”.

Discuția dintre cei doi lideri a venit la o zi de la vizita în Ucraina a Directorului General al ONU și a președintelui Turciei. Alături de președintele Volodimir Zelenskym cei doi au cerut demilitarizarea imediată a centralei și o inspecție urgentă a specialiștilor de la AIEA.

Erdogan va discuta cu Putin despre centrala Zaporojie
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că va discuta cu Vladimir Putin, la scurt timp după o întrevedere cu Volodimir Zelenski, scopul fiind negocierea păcii între Rusia și Ucraina.

„Vom discuta problema (n.r. – centralei nucleare Zaporojie) cu (n.r. – Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume”, a subliniat Erdogan.

NBC NEWS: Rusia i-ar fi instruit pe angajații centralei nucleare să nu meargă la serviciu vineri
Conform NBC News, Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru.

Anunțul a venit pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la fabrică. Rusia a ameninţat, joi, că va închide centrala şi a avertizat că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

În schimb, Ucraina are o cu totul altă poveste, potrivit lui Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării. „Există informaţii noi, au sosit cu aproximativ jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom”, a mai spus el, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

Posibile provocări rusești

Oficialul ucrainean a precizat că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte vineri ”provocări la scară largă” la centrala nucleară.

„Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom”, a mai spus el, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

Posibile provocări rusești

Oficialul ucrainean a precizat că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte vineri ”provocări la scară largă” la centrala nucleară.