Putin amenință Occidentul: Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă şi este pe deplin pregătită pentru un război nuclear, a declarat preşedintele Vladimir Putin, precizând că Kremlinul decide în ce situații ar putea fi folosite armele nucleare, transmite Reuters. „Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”, a spus el. Cu toate acestea, Putin susține că Rusia „nu se grăbește spre o confruntare nucleară”.

Într-un interviu acordat presei de stat, Putin, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei şi este aproape sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, a declarat că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare dacă suveranitatea sa ar fi ameninţată. „Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, a declarat Putin la televiziunea Rossiya-1 şi la agenţia de ştiri RIA, ca răspuns la o întrebare dacă ţara este într-adevăr pregătită pentru un război nuclear. El a spus că Statele Unite înţeleg că, dacă vor desfăşura trupe americane pe teritoriul rusesc – sau în Ucraina – Rusia va trata această mişcare ca pe o intervenţie.

„(În Statele Unite) există suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice”, a declarat Putin. „Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbeşte spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a mai declarat preşedintele rus. El a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost explicată în doctrina nucleară a Kremlinului, politica sa care stabileşte circumstanţele în care Rusia ar putea folosi armele sale.

„Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”, a spus Putin.

Dacă Statele Unite ar efectua teste nucleare, Rusia ar putea face acelaşi lucru, a adăugat el în interviul de amploare. „Nu este necesar… încă trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că putem face acelaşi lucru”, a adăugat Putin, Cu toate acestea, Putin a declarat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu necesitatea de a folosi arme nucleare în Ucraina, unde conflictul face ravagii din februarie 2022. „De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie”, a mai afirmat preşedintele rus.