Putin a renunțat până la urmă să meargă în Africa de Sud, de frica arestării. Cine va reprezenta Rusia

Vladimir Putin a refuzat să călătorească în Africa de Sud pentru summitul BRICS. Autoritățile țării africane au publicat o declarație oficială potrivit căreia în locul lui Putin la summitul de la jumătatea lunii august, Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghe Lavrov, scrie Bloomberg.

O călătorie la summit-ul din Africa ar fi putut fi prima în străinătate pentru Putin, după ce Curtea Penală Internațională a eliberat un mandat de arestare pe numele său, pentru crime din timpul războiului cu Ucraina.Africa de Sud recunoaște jurisdicția CPI și ar fi obligată să-l aresteze pe președintele rus dacă acesta va trece granița țării.

Prin refuzul de a călători, autoritățile ruse au recunoscut efectiv că mandatul de arestare a lui Putin a fost o lovitură gravă și i-a restrâns semnificativ libertatea de mișcare în întreaga lume a dictatorului rus.Moscova a spus că arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război. Astfel, singura variantă era refuzarea călătoriei și recunoașterea izolării internaționale a liderului de la Kremlin.Reamintim că, în martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului al Federației Ruse.