PSD respinge pe repede-înainte un proiect pentru alimentația sănătoasă în școli

Proiectul AUR pentru o alimentație sănătoasă în școli și grădinițe a primit aviz negativ de la Comisia pentru agricultură, la propunerea președintelui de comisie Florin Barbu, deputat PSD. Deputatul AUR Lilian Scripnic, membru în această comisie, nici măcar nu a avut posibilitatea să prezinte această inițiativă, care ar fi trebuie să fie supusă dezbaterii înainte de a primi aviz.

În cadrul ședinței de marți, 12 aprilie, președintele comisiei pentru agricultură Florin Barbu (PSD) a propus din start aviz negativ pentru proiectul de lege al partidului AUR, lăsând să se înțeleagă că inițiativa va fi oricum respinsă în plenul Camerei Deputaților. Barbu a încălcat astfel regulamentul în vigoare, potrivit căruia proiectele de lege înscrie pe ordinea de zi a comisiilor sunt supuse dezbaterii înainte de a primi aviz favorabil sau negativ.

Florin Barbu (PSD): Avem de dat un aviz pentru Comisia pentru Sănătate și Comisia pentru Învățământ. Propun un aviz negativ. Cine este pentru aviz negativ? Împotrivă? Abțineri?

Lilian Scripnic (AUR): Sunt împotrivă. Voiam să vă prezint despre ce este vorba.

Florin Barbu (PSD): Păi, dar a mai fost amânat pentru aviz două săptămâni. Ajunge în plen și probabil acolo o să fie … (respins, n.r.). Îmi pare rău.

PSD se opune alimentației sănătoase în școli și grădinițe, deși este necesar ca preșcolarii și școlarii să aibă parte de un anumit regim alimentar, fără produse care dăunează organismului. Ce este foarte grav este faptul că indiferent dacă proiect este bun, el este respins de la bun început doar pentru că este inițiat de AUR. Ori, ceea ce ar trebui să primeze, de fapt, este utilitatea proiectului și binele românilor, al copiilor noștri în acest caz”, a declarat George Simion pentru Ropres.

Ce prevede proiectul de lege inițiat de AUR?

Propunerea AUR, inițiată de deputații Adrian Axinia, George Simion și Dan Tanasă, vizează modificarea Legii nr. 123 din 2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, iar principalele schimbări propuse se referă la transparentizarea listei de alimente recomandate, verificarea meniurilor de către personal medical și înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor legale.

Potrivit inițiatorilor, „o alimentație sănătoasă nu poate avea la bază decât folosirea unor ingrediente de calitate”. Astfel, AUR propune ca Ministerul Sănătății să întocmească o listă a alimentelor nerecomandate și a a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, listă ce va fi trimisă către toate unitățile de învățământ. Totodată, „avizarea meniurilor servite în unitățile de învățământ trebuie să aibă în vedere dispozițiile Ministerului Sănătății, reglementate în executarea legii”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.

Până la votul final din Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, proiectul trebuie să primească aviz de la comisiile juridică, egalitate de șanse și comisia de tineret și sport. În plus, se așteaptă raport de aprobare sau respingere de la comisiile pentru sănătate și învățământ.