PSD îl acuză pe premierul Florin Cîțu că a eșuat cu campania de vaccinare

Social-democraţii consideră că, dacă premierul Florin Cîţu ar fi ţinut cont de apelul la un „Pact naţional pe sănătate” sau dacă măcar ar fi dat curs soluţiilor propuse de PSD în urmă cu o lună pentru accelerarea vaccinării, campania de vaccinare nu ar fi eşuat.

„PSD consideră că declaraţia prim-ministrului Florin Vasile Cîţu prin care neagă asumarea anterioară a unor ţinte de vaccinare reprezintă o minciună sfruntată şi o fugă penibilă de răspundere în faţa eşecului înregistrat de Guvern în privinţa modului în care a gestionat această campanie. În mod cert, campania de vaccinare nu ar fi eşuat, dacă premierul Cîţu ar fi ţinut cont de apelul la un „Pact naţional pe sănătate”, făcut de preşedintele Marcel Ciolacu în luna noiembrie 2020, sau dacă măcar ar fi dat curs soluţiilor propuse de PSD în urmă cu o lună pentru accelerarea vaccinării, inclusiv în mediul rural, ignorat până atunci de guvernanţi”, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, de PSD.

Acest partid „îi reaminteşte” premierului declaraţiile sale din luna aprilie, prin care „şantaja populaţia” că dacă nu se va vaccina în numărul vizat de guvernanţi, nu se va bucura de relaxarea restricţiilor din pandemie.

„Astfel, în data de 5 aprilie, premierul Cîţu spunea că ‘până la finalul lunii mai, în cel mai pesimist scenariu să avem aproape 5 milioane de persoane şi într-un scenariu optimist 6,3 milioane de persoane vaccinate’. De asemenea, şeful politic al premierului, preşedintele Klaus Iohannis, spunea cât se poate de clar, în data de 13 mai, care sunt ţintele de vaccinare: ‘Ne propunem ca de la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie – 6 milioane, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate’. Este incalificabil ca prim-ministrul României să mintă în faţă o naţiune întreagă susţinând acum că nu şi-ar fi propus nicio ţintă cantitativă privind vaccinarea. Acesta este încă un motiv serios pentru depunerea şi votarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Toate aceste mistificări, alături de care trebuie menţionat şi plagiatul pe care e construită noua campanie de informare lansată ieri de premier, nu fac decât să erodeze şi mai mult încrederea populaţiei în acţiunile şi mesajele Guvernului privind vaccinarea”, se mai arată în comunicat.