Protestul din Valea Jiului a intrat în șasea zi. Cum au confiscat politic Șoșoacă și AUR greva minerilor

Sunt șase zile de când circa 100 de mineri sunt blocați în subteran la mina Lupeni, în frig, la o temperatură de 5 grade Celsius. Ei vor să tragă un semnal de alarmă ca să le fie respectate drepturile. 

Prima reacţie politică în ceea ce priveşte situaţia din Valea Jiului, acolo unde minerii protestau pentru că nu le-au fost plătite salariile la jumătatea lunii, a venit din partea conducerii Alianţei pentru Unirea Românilor. Copreşedintele partidului, Claudiu Târziu, a mers la Lupeni împreună cu doi colegi, Anamaria Gavrilă, deputat de Hunedoara, şi Robert Alecu.

„Am simţit că trebuie să fim alături de ei, să încercăm să le dăm o mână de ajutor. Pe seară, am ajuns la destinaţie. Ne-au întâmpinat mai mulţi ortaci. Unul dintre ei, Ştefan Ban, căruia i s-a făcut rău şi a ieşit din mină, ne-a explicat ce vor protestatarii. Iar noi le-am promis că ne vom bate pentru drepturile lor şi, mai ales, pentru ca aceşti români să aibă un viitor”, a transmis Claudiu Târziu. Minerul Ştefan Ban le-a solicitat parlamentarilor să ceară Guvernului „acordarea drepturilor salariale”.

„Deja a ajuns cuţitul la os. Vrem apoi să ne vedem de muncă. Nu vrem politizarea grevei”, a precizat Ban.

Însă exact acest lucru a avut loc, mai ales după ce în scenă a intrat şi Diana Şoşoacă. Fosta senatoare a AUR a ajuns sâmbătă la mina Lupeni, unde zeci de mineri au continuat protestele. După un marş prin centrul oraşului, Diana Şoşoacă a mers în faţa minei, unde a ţinut un discurs foarte dur la adresa autorităţilor, în faţa a sute de mineri. Mai mult, Şoşoacă a încercat să intre şi în mină, însă nu a fost lăsată.

„Ştiţi de ce nu m-au lăsat să intru? Pentru că aşa aş fi putut să aflu tot. Eu nu ştiu cine n-ar putea să plângă când vezi ce-i acolo. Nu mi-am închipuit vreodată că există atâta durere în oameni şi autorităţile să nu ia atitudine. Domnule, pentru 1.700 lei ca să te duci 250 de metri sub pământ ca să trăiască cine? (…) Nişte mizerabili care sunt la putere. Nu şi-au văzut familiile. Unul are nevasta gravidă, nu ştie nimic despre ea, sunt şase oameni internaţi. Aerul e atât de rarefiat acolo… Minerii nu vor renunţa. Mă duc să le iau vitamine. Unde-s toţi? Aici trebuia să fie tot Guvernul şi Parlamentul României”, a afirmat senatoarea.

Sursă text: adevarul.ro

Sursă foto: digi24.ro