E din nou grevă la Agenția pentru IMM-uri. Ministrul Economiei răspunde: Birocrația durează

Angajații Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii reiau protestele. Ei susțin că nu vor renunța la proteste până când ministrul Economiei nu-și va respecta angajamentul luat în ședința de luna trecută.

„Nerespectarea angajamentelor asumate de către Domnul Ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu OPREA, în cadrul întâlnirii din data de 17.01.2024, la sediul ministerului, cu reprezentanţii Sindicatului Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a reprezentanților salariaților din fiecare agenţie din teritoriu,

Prin care au fost înaintate şi stabilite de către conducerea ministerului termene ferme pentru soluționarea problemelor salariale ale personalului angajat în agenţii, fapt ce a condus la decizia membrilor de sindicat de a suspenda protestele spontane din luna ianuarie, Constatând că angajamentul Domnului Ministru a fost unul luat fără asumare, cu scopul de a amăgi salariaţii,

Începând de azi, 19.02.2024, ora 10.00, angajaţii agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii vor relua acţiunile de tip grevist, prin participarea la proteste spontane şi demararea procedurii pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, până când solicitările vor fi soluţionate iar conducerea politică a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului îşi va respecta angajamentul luat în cadrul întâlnirii din data de 17.01.2024”, este comunicatul remis de FNSA.

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a susținut că problemele despre care cei din agențiile pentru IMM-uri vorbesc nu sunt o noutate, ci ele sunt cunoscute încă din anul 2018. Ministrul susține și „există o ordonanță de urgență pe care am prezentat-o și care este într-un proces de avizare interministerial”. Am parcurs procesul de avizare internă și ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să intrăm cu ea în ședință de Guvern”, spune Radu Oprea.


„Birocrația, din păcate, durează. Este un proces de avizare interministerial.”

„Sigur că știu toate aceste probleme și nu le știu de azi. Le știu și din timpul cât eram senator. Am mai fost ministru 2018-2019, am lucrat foarte bine cu colegii din agenții pentru că împreună am derulat programe și proiecte importante, cum ar fi Start-Up Nation. Vă aduc aminte că în 2018, prima ediție, toate plățile în toate programele ministerului au fost efectuate până la sfârșitul lunii decembrie și cred că aceasta ar trebui să fie normalitatea. Atunci când le spunem ceva antreprenorilor, lucrurile acestea să se întâmple. Sigur, există o ordonanță de urgență pe care am prezentat-o și care este într-un proces de avizare interministerial. Am parcurs procesul de avizare internă și ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să intrăm cu ea în ședință de Guvern.

Acum, birocrația, din păcate, durează și sper ca lucrul acesta să fie, dacă vreți, și o învățătură pentru noi, pentru cei din minister, să înțelegem că atunci când promitem ceva antreprenorilor trebuie să ne ținem de cuvânt și când le spunem că vom soluționa într-un anumit interval de timp contractele pe care le-am semnat, cererile lor, aplicațiile, proiectele prin care au aplicat la programele noastre, lucrul acesta să se întâmple. E un vechi proverb românesc care spune:<< Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face>>. Acum, când este vorba despre noi, suferim și spunem că un termen a fost depășit, deși este un proces de avizare interministerial. E un lucru care poate fi înțeles, dar atunci când ne raportăm la antreprenor, lucrurile astea nu mai sunt așa și de foarte multe ori se întârzie. Și atunci eu am această dorință ca lucrurile să funcționeze bine și ca toți colegii mei din minister, pentru funcții egale, pentru încărcare egală, pentru nivel de muncă egal, să fie plătiți corespunzător. Lucrul acesta îl fac și le-am explicat, de asemenea că în acest moment suntem cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în dialog pentru a avea o sursă de finanțare din fonduri europene pentru ediția viitoare a programului Start-Up Nation, ediția a 4-a, ceea ce va însemna, în conformitate cu legislația în România, posibilitatea ca cei care lucrează în proiecte cu fonduri europene să aibă și un spor la salariu”, a declarat ministrul Radu Oprea, în direct la Puterea Știrilor.

„Fostul ministru nu a fost în stare să-i convingă că ar putea să facă ceva pentru ei”


„Spun lucrul acesta foarte apăsat: lucrurile acestea se vor întâmpla și vom avea regulament de organizare de funcționare așa cum trebuie în oricare minister și în oricare instituție publică și vom avea și comisie de disciplină. Vom avea tot pachetul, pentru că așa este normal să lucrăm împreună în instituțiile de stat. Să ne angajăm că sprijinim mediul de afaceri și să o facem la timp, și să o facem egal, cu aceeași măsură în toate agențiile, fie că vorbim de cea de la Iași, fie că vorbim de cea de la Constanța, de la Ploiești, de la Timișoara, de la Târgu Mureș, de la Cluj, de la București ș.a.m.d.

Eu știu subiectul acesta din momentul în care eram în comisia de economică și în comisia de buget a Senatului României, colegii din minister, pentru că lucrasem împreună, mi-au spus că există această problemă. Ea n-a fost rezolvată 2 ani de zile. Fostul ministru nu a fost în stare să-i convingă că ar putea să facă ceva pentru ei. Drept urmare, ei n-au protestat. Au spus: <>. Eu le mulțumesc, acum înseamnă că au încredere în mine și n-am să-i dezamăgesc. Lucrurile se vor rezolva, însă aș vrea să avem această înțelegere împreună, și este lucrul pe care îl spun și lor și am să îl fac și în ședințele directe, pentru că am obiceiuri să merg inclusiv în agențiile pentru IMM-uri din toată țara, să îmi văd colegii, că am această așteptare ca și noi să răspundem în aceeași măsură nevoilor mediului de afaceri, să răspundem la timp, corect și competent”, a mai declarat ministrul Economiei, în direct la Puterea Știrilor.