ROPRES

PROTEST la Poșta Română. Peste 500 de angajați, vizați de concedieri – Mesajul directorului Valentin Ștefan: „Să plece acasă”

Protest spontan la Poșta Română! Zeci de angajați au ieșit în stradă, după ce instituția a anunțat disponibilizări, a anunțat Realitatea PLUS. O delegație a ajuns față în față cu directorul companiei, Valentin Ștefan, care le-ar fi transmis „să plece acasă”.

Mari tensiuni la Poșta Română. Angajații au protestat luni în fața sediului companiei după ce au fost anunțate concedieri. În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Poștă pentru a verifica situația angajaților de acolo. Premierul spunea atunci că în cadrul instituției există conflicte de muncă, potrivit Realitatea PLUS.

Protestul a început luni la ora 9.00 și a durat trei ore. Aproximativ 100 de angajați au manifestat în fața sediului central al companiei și au cerut discuții cu directorul general, cu conducerea Poștei Române.

Protestul are loc ca urmare „a situației economice precare în care se află Compania Națională Poșta Română și a procesului de disponibilizare colectivă anunțat la nivelul acesteia”, au anunțat sindicaliștii.

Răspunsul directorului Poștei, Valentin Ștefan, dat sindicaliștilor: „Oamenii să plece acasă”

O delegaţie de cinci persoane din mijlocul protestatarilor a fost primită luni de directorul general al companiei, Valentin Ștefan. Sindicaliștii au cerut anularea celor 110 decizii de notificare privind concedierea și o situație economică clară a companiei. În urma discuțiilor, sindicaliștii au anunțat că urmează să decidă care vor fi pașii după ce nun au primit un răspuns clar din partea conducerii companiei.

„În timpul pichetului, am avut o întâlnire de circa 60 de minute cu domnul Valentin Ştefan, directorul general companiei. Am fost cu o delegaţie de 5 persoane la directorul general. I-am spus să anuleze cele 110 decizii de notificare privind concedierea pentru că sunt ilegale, nu s-au înregistrat paşii. Totodată i-am adus la cunoştinţă situaţia celor 23.000 de salariaţi care sunt la Poştă, dintre care 12.800 sunt cu salariul minim pe economie. L-am rugat să ne prezinte situaţia economică clară a companiei pentru că nouă, organizaţiei sindicale, nu ne-a prezentat o situaţie clară a situaţiei financiare a companiei”, a declarat Sorin Şova, liderul regional Moldova al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), potrivit agerpres.ro.

Sindicaliştii l-au întrebat pe directorul Valentin Ștefan și dacă Poşta Română poate suporta și majorarea salariului minim pe economie din septembrie, la 3.300 de lei.

Directorul general al Poștei Române a lăsat să se înţeleagă faptul că soluţia în această situaţie este ca oamenii să „plece acasă”, potrivit declarațiilor făcute de sindicalist, citat de agerpres.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control pentru verficiarea „conflictului de muncă” – Poșta Română a dat în judecată Ministerul Cercetării

La începutul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Poștă pentru a verifica situația angajaților. Scopul acțiunii de la Poșta Română viza respectarea cadrului legal a patronatului și angajaților.

Peste 500 de oameni erau vizați de disponibilizările decise de directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan. Compania ar fi trimis 501 de preavize de concediere angajaților și le-ar fi oferit și opțiunea de rămâne în companie pe posturi de poștași.

Însă sindicaliștii din Poșta Română s-au opus acestor decizii, despre care susțin că sunt ilegale, luate fără consultarea cu angajații.

”Este vorba despre un cumul de factori. Serviciile şi produsele companiei s-au redus la jumătate în ultimii 10 ani. La fel şi numărul total de angajaţi a coborât cu 40% în ultimii 10 ani, în schimb aparatul administrativ s-a dublat. Credem că, cu un număr mai mic de oameni, compania poate să-şi desfășoare activitatea mai bine. Poşta Română are acum cam 23.000 de angajaţi şi nu vrem să dăm afară pe nimeni, vrem doar să-i relocăm acolo unde e nevoie de personal în Poşta Română”, declara Valentin Ștefan la începutul lunii mai 2023.

„Chiar dacă angajaților din departamente în administrația centrală le-ar fi oferite posturile de poștași sau șoferi, sunt foarte mari șansele ca aceștia să le refuze și să rămână pe posturile pe care le au. În consecință, contractele lor de muncă vor fi desfăcute”, a anunțat directorul Poștei Române.

Concedierile anunțate de șeful Poștei vin după ce ministrul Cercetării și Inovării, Bogdan Ivan, a trimis și el Corpul de Control la această instituție. Ministrul a anunțat că se fac pași pentru stabilizarea situației, după negocieri cu angajații și conducerea. Ulterior, Poșta Română a dat în judecată ministerul.

S-ar putea să-ți placă și...