ROPRES

Propunere: Psihologii cer test la fiecare preschimbare a permisului. Dezbateri aprinse

Colegiul Psihologilor din România cere testarea şoferilor care îşi reînoiesc permisul de conducere, ori îl au suspendat de Poliţie. Propunerea a fost făcută la dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea legislaţiei rutiere.

Potrivit psihologilor din România, multe din accidentele rutiere grave ar putea fi prevenite dacă şoferii vor fi văzuţi mai des de specialişti. Cei care vor permis de conducere fac acum o singură evaluare, înainte să înceapă şcoala.

Dr. Edmond Cracsner -președintele Colegiului Psihologilor din România: „Aspecte de agresivitate, şicanări în trafic, oprirea automobilului, persoane care devin violente şi îi agresează pe ceilalţi participanţi la trafic. Lucrurile acestea pot fi identificate. În cazul lor pot fi făcute recomandări, astfel încât să beneficieze de programe de consiliere.”

Propunerea i-a nemulţumit pe unii dintre oficialii prezenţi la dezbaterea publică a proiectelor de lege. Demersul a fost inițiat de Ministerul de Interne după accidentul de la 2 Mai.

„Eu ştiu ce a fost în trecut cu evaluarea psihologică şi ce se realiza cu ea. Dacă nu ştiţi, interesaţi-vă! Hai să nu ne mai întoarcem!” spunea un participant la dezbatere.

„Dacă rămâne un cetăţean român fără permis, hai să-l ducem şi la psiholog? Cine plăteşte evaluarea asta? Tot cetăţeanul, evident!” , a spus altcineva.

Chestor de poliție Brăcea Florentin, director DRPCIV: „O să analizăm propunerea dvs. și o să consultăm cum preschimbă și alte state permisele. Bineînțeles, trebuie să fim sub umbrela directivei europene, ca să nu depăşim limitele ei.”

Şi sindicatele din poliţie au avut obiecţii în legătură cu noile schimbări din Codul Rutier. De exemplu, eliminarea avertismentelor atunci când şoferii comit anumite abateri, cum ar fi folosirea incorectă a luminilor maşinii, sau dacă staţionează neregulamentar.

Dan Saltelechi, vicepreședintele Europol: „Polițistul e singurul care trebuie să constate, prin propriile simțuri, o contravenție, și bineînțeles să țină cont la aplicarea avertismentului de conduita socială a conducătorului auto, de împrejurările producerii faptei, și așa mai departe.”

O altă obiecţie a vizat propunerea confiscării maşinilor folosite de traficanţii de droguri. Aici sindicaliştii din poliţie au atras atenţia că în multe cazuri suspecţii folosesc taxiuri, maşini închiriate sau chiar furate. Ca să nu îi afecteze pe oamenii cinstiţi poliţiştii cer ca legea să nu fie schimbată şi să decidă un procuror de la caz la caz, aşa cum se întâmplă şi acum.

Toate propunerile formulate la dezbaterea publică vor fi analizate, iar apoi proiectul de lege va fi trimis în Parlament. Vorbim de 40 de modificări în legislaţia rutieră şi alte nouă în domeniul combaterii traficului și consumului ilicit de droguri. Specialiştii Ministerului de Interne au cerut inclusiv ca marii traficanţi de droguri să nu mai beneficieze de reducerea pedepsei dacă denunță suspecţi care deţin cantităţi mici de droguri.

S-ar putea să-ți placă și...