Proiecte strategice BLOCATE. Lucian Georgescu: România era coordonator. Zac în sertare – VIDEO

Fotografie creată de Lex Photography, de la Pexels

Mai multe proiecte pe fonduri europene, la care România este coordonator, sunt blocate și zac în sertare de ani buni, fiind pe cale să expire, avertizează Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi fost ministru al Cercetării. 

“Sunt trei proiecte strategice la Uniunii Europene la care România este coordonator. Unul este laserul. Al doilea este unul mare care se numeşte Danubius-RI, unde sunt 17 ţări, în care România a finalizat un mega studiu de fezabilitate în 2019, care trebuia să plece la Bruxelles sub forma unei cereri de finanţare de peste 50 de milioane de euro, dar zace în nişte sertare. La 5 ani expiră… şi se duce. Este cel mai mare proiect european privind cercetările ecosistemelor acvatice de suprafaţă, adică râuri, fluvii, lagune, delte, mări. Proiectul e rămas la Ministerul Cercetării din iulie 2019. 

Şi mai este unul, foarte important, al treilea la care România ar trebui să fie coordonator, dar nu s-a mişcat nimic. E vorba de proiectul Alfred. La Mioveni avem un reactor nuclear experimental, deci nu unul care produce energie, ci care face control pe calitate pentru centralele atomo-electrice, la care trebuia implementat un proiect de generaţia a patra cu răcire cu plumb topit. Alfred se numeşte, cum am zis, şi stă atârnat din 2017. Nu s-a întâmplat nimic. Mai are un pic şi expiră!

La chestiile astea mă pricep, pentru că am încercat la un moment dat să le împing. Din păcate, mandatul a durat puţin”, a declarat Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos, la emisiunea “La Sud prin Sud Est” de la DC NEWS TV. 

Proiect legat de pregătirea piloților români, abandonat.  » Aflați mai multe informații aici.