Profituri mari pentru industria farmaceutică. Prețurile uriașe ale medicamentelor pun presiune pe buzunarele bolnavilor

Industria farmaceutică s-a bucurat de profituri record în ultimii ani. S-a constatat că firmele care ar trebui să controleze cheltuielile au suprataxat medicamentele pentru cancer și au luat alte măsuri de creștere a costurilor.

Firmele care gestionează beneficiile medicamentelor și care promit să țină sub control costurile ridicate ale medicamentelor îndepărtează pacienții de medicamentele ieftine. De asemenea, suprataxează terapiile pentru cancer, au constatat anchetatorii Comisiei federale pentru comerț (FTC).


Cresc profiturile producătorilor din industria farmaceutică

Într-un raport publicat marți, FTC a detaliat o serie de acțiuni pe care industria farmaceutică le practică pentru a-și spori profiturile. De asemenea, aceste acțiuni se folosesc și pentru a crește cheltuielile planurilor de sănătate și ale angajatorilor care și-au asumat că vor controla costurile. Acțiunile pot duce, de asemenea, la cheltuieli mai mari pentru pacienți la ghișeul farmaciei, a declarat agenția.

Constatările vin în urma unei investigații de doi ani. Aceasta a fost realizată asupra producătorilor din industria farmaceutică, cunoscuți sub denumirea de PBM. Aceste controale au fost realizate la solicitările unor legislatori. Scopul este unul clar: impunerea controlului asupra acestor firme.

Asistență medicală accesibilă

Președintele FTC, Lina Khan, a declarat că agenția intenționează să continue examinarea marilor PBM cu scopul de a face asistența medicală accesibilă. „Administratorii dominanți ai PBM din industria farmaceutică pot crește costul medicamentelor. Pot impune suprataxarea pacienților, pentru medicamentele împotriva cancerului”, a spus ea.

Pentru investigația sa, agenția a solicitat documente de la cele mai mari șase PBM-uri. Cele mai mari trei companii gestionează aproximativ 80% din rețetele din SUA. Fiecare dintre acestea împarte o companie mamă cu un mare asigurător de sănătate. Agenția a mai declarat că a solicitat documente de la Humana Pharmacy Solutions aparținând Humana, de la MedImpact aparținând MedImpact Healthcare Systems și de la Prime Therapeutics, deținute de 19 planuri de sănătate Blue Cross Blue Shield.

Pacienții, la mila industriei de medicamente

CVS a declarat că practicile PBM le permit clienților lor să economisească bani. Astfel, aceștia decid ce metode să folosească pentru a controla costurile.

„Orice sugestii din partea FTC privind politicile care limitează utilizarea instrumentelor de negociere PBM ar recompensa, în schimb, industria farmaceutică. Astfel, lasă întreprinderile și pacienții americani la mila prețurilor stabilite de producătorii de medicamente”, a declarat un purtător de cuvânt al CVS.

O purtătoare de cuvânt a Express Scripts a declarat că raportul este inexact. De asemenea, a spus și că concluziile acestuia „nu vor face nimic pentru a aborda creșterea prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă determinată de industria farmaceutică”.


Costuri mai mari pentru pacienți

„Acest raport se bazează pe anecdote și comentarii din partea unor surse anonime și a unor părți interesate și este susținut doar de două studii de caz selectate cu grijă, care se presupune că sunt reprezentative pentru întreaga piață”, a declarat JC Scott, președintele Pharmaceutical Care Management Association. Aceasta este o asociație comercială care reprezintă PBM-urile.

PBM-urile sunt o parte centrală a sistemului de aprovizionare cu medicamente și de plată. Printre rolurile lor se numără negocierea cu companiile farmaceutice a sumei pe care planurile de sănătate o vor plăti pentru un medicament. De asemenea, este inclusă și suma pe care o vor rambursa unei farmacii pentru eliberarea unei rețete.

Firmele spun că transferă reducerile și alte economii pe care le obțin către planurile de sănătate. În acest fel, pot menține primele la un nivel scăzut.

Un număr tot mai mare de pacienți, medici și factori de decizie politică afirmă că practicile comerciale ale PBM cresc cheltuielile cu medicamentele. Procurorul general din Ohio a dat în judecată unele PBM pe baza unor acuzații de fixare a prețurilor. Casa Albă a găzduit criticii PBM în cadrul unui eveniment desfășurat în martie, pledând pentru o transparență sporită a intermediarilor de medicamente.
Rezultate ale investigației FTC

FTC și-a lansat investigația privind PBM în 2022. Agenția a publicat rezultatele interimare ale investigației sale cu un vot de 4 la 1 din partea comisarilor. Comisarul Melissa Holyoak, un membru republican, a votat împotriva publicării.

Ea a spus că raportul a fost prematur. „Raportul nu îndeplinește standardele de rigoare economică așteptate de la rapoartele Comisiei”, a scris ea într-o declarație disidentă. „Sarcina noastră nu este să obținem puncte ieftine pentru favoruri politice trecătoare, ci să identificăm și să protejăm împotriva prejudiciilor anticoncurențiale.”

În anunțarea constatărilor interimare, agenția a declarat că mai multe PBM-uri din industria farmaceutică nu au furnizat documentele în timp util. De asemenea, a avertizat că ar putea acționa companiile în instanță pentru a le forța să se conformeze.
Planurile de sănătate și medicamentele permise

Una dintre practicile citate de FTC se referă la modul în care PBM-urile încurajează pacienții să ia anumite medicamente în detrimentul altora. Acestea sunt clasificate pe liste sau formulare de medicamente acoperite de planurile de sănătate. Medicamentele preferate de pe listele de medicamente costă adesea mai puțin din buzunarul pacienților. PBM-urile pot exclude alte medicamente.

FTC a declarat că PBM-urile au exclus din formulare medicamente care ar costa mai puțin pentru planurile de sănătate. Aceștia se bucură în schimb de reduceri mai mari din partea producătorilor de medicamente. Restricțiile ar putea, de asemenea, să oblige anumiți pacienți, în funcție de medicament și de planul lor de sănătate, să plătească mai mult din buzunar pentru medicamente.

De asemenea, FTC a afirmat că PBM-urile din industria farmaceutică au făcut bani îndemnând pacienții să utilizeze așa-numitele farmacii specializate. Acestea eliberează rețete pentru cancer și alte medicamente pentru boli complicate. Potrivit FTC, PBM-urile au plătit farmaciilor afiliate mai mult decât au plătit farmaciilor neafiliate. În cazul a două medicamente împotriva cancerului, societățile-mamă au încasat 1,6 miliarde de dolari în plus în decurs de trei ani.