Profesorul Traian Mihăescu: „Internarea obligatorie a fost o greşeală în România. Nu a rezolvat absolut cu nimic situaţia“

O discuţie cu Profesorul Traian Mihăescu este, întotdeauna, cel puţin, captivantă. Cu un discurs uşor amar-ironic, uneori „răzvrătit“ vizavi de o politică de sănătate cronic şchioapă, însufleţit de pasiunea pentru meseria sa, Profesorul Traian Mihăescu se impune de fiecare dată prin valoare, prin cunoştinţele enciclopedice profesionale, şi nu numai. Interviul acesta a fost realizat cu doar o oră înainte de începerea lucrărilor ultimei zile a Conferinţei de Pneumologie INSPIR, derulată în perioada 21-25 septembrie. Profesorul a fost punctual la întâlnirea noastră virtuală, a fost deschis la întrebări, uneori amuzat, dar s-a şi „înflăcărat“ pe parcursul discuţiei. Vă invit să citiţi un interviu cu Prof. Univ. Dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, autor a peste 100 de articole publicate în reviste prestigioase din ţară şi din străinătate, membru în 10 societăţi ştiinţifice, majoritatea internaţionale, investigator principal în 5 studii clinice internaţionale, cu o experienţă de peste 40 de ani în pneumologie şi lista poate continua.

– Ce a adus nou Conferinţa de Pneumologie INSPIR 2020?

(Râde) – Prezentarea on-line! A fost ca la şedinţele de spiritism: „Mihăescu eşti aici, mă auzi? Dacă mă auzi, noi suntem în New Jersey, în America! Mă auzi? Cât e ceasul la voi? Dar, voi, la Timişoara, v-aţi conectat?“ Ceva de genul ăsta: „Mă vezi? M-auzi?“ Dar, a fost interesant. A fost, aşa, o conferinţă pentru iniţiaţi în on-line!

– Apropo, mă auziţi? Glumesc! Revenind, nu este niciun secret că suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul cazurilor de tuberculoză. Şi totuşi vorbim de un program naţional care se derulează de ani buni. Ce-i lipseşte să fie şi eficient?

– Anii şi ceea ce spunea şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii când a început şi la Iaşi proiectul pilot de combatere a tuberculozei în România, în urmă cu douăzeci şi ceva de ani: primul punct era „political commitment“,

 » Aflați mai multe informații aici.