Profesorul român Marius Balo, eliberat de curând după ce a executat 8 ani de închisoare în China, a fost primit cu emoție în Parlamentul României de către senatorii AUR

Senatorul AUR Sorin Cristian Mateescu l-a primit la Senatul României pe domnul Marius Balo, cu care a avut un dialog emoționant și un schimb de idei pe marginea experienței terifiante de care profesorul clujean a avut parte în cei opt ani de detenție ispășiți în China comunistă.

M-a impresionat foarte mult domnul Balo” – ne-a declarat senatorul de Constanța.

„Mi-a spus că, fără credința în Dumnezeu, n-ar fi putut rezista condițiilor realmente neomenești din sistemul penitenciar chinezesc. Omul acesta a stat în arest nu mai puțin de doi ani într-o celulă-cușcă de 14 metri pătrați, împreună cu alți 10 deținuți. N-a zărit soarele nici măcar o secundă. Fără pat, fără masă sau scaun, ci doar o saltea mizerabilă aruncată pe jos, pe care ațipea cu capul sprijinit de sacoul împăturit cu care fusese arestat. Am avut o nouă confirmare a faptului că sistemul penitenciar chinezesc este gândit anume ca să strivească orice fărâmă de umanitate sau de rezistență, în virtutea unor elementare drepturi ale omului.

Marius Balo nu a făcut recurs la condamnarea inițială doar pentru a avea „șansa” să fie transferat într-un penitenciar, unde, spre deosebire de arest, era scos din când în când la aer. Însă povara cea mai grea a celor opt ani de detenție a fost pentru domnul Balo conștiința faptului că era complet nevinovat. Oficialitățile chineze i-au pus gratuit în cârcă o infracțiune financiară pe care o comiseseră alții, fără ca el să știe. Însă a fost judecat și condamnat ca lider al grupării infracționale, în condițiile în care adevărații făptuitori, chinezi, fugiseră la timp din China și n-au mai fost găsiți niciodată. Ca să-și poată plăti avocatul, dar mai ales amenda penală care i-a fost impusă de justiția din China, părinții săi din țară au fost nevoiți să-și vândă apartamentul.
Repet, m-a impresionat foarte mult experiența domnului Balo și am o mică satisfacție că, din băncile opoziției parlamentare, am contribuit cât am putut pentru ca situația domniei sale să fie adusă la cunoștinta autorităților românești de resort și pe agenda opiniei publice” – ne-a mai spus senatorul AUR Sorin Cristian Mateescu.


Profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, românul Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că ar fi primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani cu executare, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.