Procurorii DNA anchetează fapte de corupție după denunțul depus de FACIAS împotriva lui Nicușor Dan

În 2023, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a făcut un denunț la DNA, după ce au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construcție, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef se afla în concediu.

Concret, Matei Damian, la acea dată director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, deși directorul nu avea atribuții în acest sens.

Neregulile au fost constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, care a semnalat această situație și care a fost cunoscută și de primarul general Nicușor Dan. Cu toate acestea, Primarul general a emis actele în cauză, fără ca legea să fie respectată. Mai mult, după revenirea din concediu, arhitectului-șef nu i-a mai fost prelungit mandatul și a fost forțat să se pensioneze, în timp ce Matei Damian a fost numit arhitect-șef interimar.

FACIAS a cerut DNA să facă lumină în acest caz, în care există riscul ca sute de acte administrative să fie anulate, ceea ce ar aduce un grav prejudiciu unui număr important de locuitori ai Capitalei.

Recent, procurorii DNA au informat FACIAS că dosarul penal deschis anul trecut a fost reunit cu alte două dosare penale și că sunt efectuate cercetări, in rem, cu privire la faptele de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 Cod Penal, respectiv uzurparea funcției, faptă prevăzută de art. 300 Cod penal.

Este vorba despre un dosar deschis în vara anului trecut, care vizează mai multe direcții din Primăria Capitalei, inclusiv cea pentru Urbanism. Al treilea dosar aflat în instrumentarea procurorilor este unul constituit în urma unei plângeri penale împotriva lui Nicușor Dan, pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, făcută în primăvara anului trecut de către urbanistul Alexandru Pânișoară.