Probleme cu producția la Romgaz, în această săptămână. Compania extrage gaze din depozite. Înmagazinarea a ajuns la 75%

Romgaz a început, de la începutul acestei săptămâni, să extragă din gazele pe care le-a înmagazinat pentru la iarnă. Potrivit datelor interactive Transgaz (operatorul Sistemul Național de Transport gaze), începând de luni, 6 septembrie, 1 milion de metri cubi este scos zilnic din depozite iar azi, 8 septembrie, cantitatea extrasă a ajuns la 1,2 milioane de metri cubi. Pentru că încă este cald afară și pentru că România are un consum destul de scăzut acum, cu o bună parte din industria energofagă închisă, extracția din depozite este neobișnuită, cu atât mai mult cu cât, acum, toate țările UE (și România) înmagazinează masiv pentru la iarnă, dat fiind probabila sistare a importurilor din Rusia, arată economedia.ro.

Surse din piață au transmis că producătorul de stat Romgaz extrage din depozite, pentru că are o problemă cu producția și, prin urmare, cu îndeplinirea obligațiilor contractuale către clienți. „O problemă la stația de comprimare Delenii. Romgaz nu-și poate atinge doar prin producția curentă obligațiile de volume către clienți, așa că trebuie să extragă din ce a stocat”, au spus sursele. Potrivit acestora, problema de la Delenii ar putea să mai dureze, prin urmare și extracția va continua.

Informația este confirmată și de operatorul rețelei de transport de gaze, Transgaz. Directorul companiei, Ion Sterian. Acesta a spus că problemele cu stația de comprimare și producția din zăcământul aferent vor dura toată săptămâna.

„Așa este. Gazele le scoate Romgaz, pentru că au în revizie un zăcământ toată săptămâna asta, până sâmbătă-duminică, în perimetrul Delenii. Și, ca să își acopere necesarul de gaze, pentru cele care le au contractate și mai ales pentru termie, sunt nevoiți să extragă 1-1,2 milioane de metri cubi pe zi până se finalizează revizia. În momentul în care termină revizia vor veni cu gazele în înmagazinare și recuperează”, a precizat Sterian.

Stația de comprimare Delenii funcționează în cadrul Secţiei de producţie gaze Delenii – judeţul Mureș, comuna Băgaciu, sat Deleni.

În momentul de față, România înregistrează o producție curentă de gaze de circa 23 – 24 milioane de metri cubi, din trei surse: Romgaz, Petrom și BSOG (în Marea Neagră), importuri de 7 milioane de metri cubi, pe două rute, Negru Vodă și Giurgiu, exporturi de 4,3 milioane de metri cubi, care sunt, în fapt, doar un tranzit de gaze rusești către Ungaria, și înmagazinare de 11,5 milioane de metri cubi. Este posibil să existe și extracție, și înmagazinare, în același timp.

Țara noastră are o capacitate de stocare în depozite de 3,1 miliarde de metri cubi, gradul de umplere fiind, în momentul de față, de circa 75%, conform informațiilor transmise de Ion Sterian pentru Economedia. Potrivit lui Sterian, maxim la sfârșitul următoarei săptămâni România va ajunge la 80% înmagazinare. „Dar ne vom duce la 90%”, spune Sterian. Sfârșitul ciclului de injecție este la 31 octombrie.