Principalul imunolog suedez: «Să credeți că dacă aveţi măşti vă puteţi aglomera în centre comerciale – este cu siguranţă o greşeală»

Anders Tegnell, epidemiolog şef la Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, şi-a exprimat în mod repetat scepticismul asupra măştilor de faţă ca instrument de control al focarelor virale.

Cel mai important expert în boli infecţioase din Suedia susţine că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măstilor va opri răspândirea coronavirusului.

„Este foarte periculos să crezi că măştile de faţă ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a spus Tengell.

El a menţionat că în ţările în care masca este obligatorie, precum Belgia şi Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, relatează The New York Post.

„Măştile de protecție vin în completarea altor elemente atunci când acele elemente se află în locuri sigure. Dar să începeți să credeți că dacă aveţi măşti de protecție vă puteţi aglomera în autobuze sau centre comerciale – aceasta este cu siguranţă o greşeală.”, a continuat expertul.

”Cum cifrele sunt în scădere în Suedia, nu are niciun rost să purtăm măşti, nici măcar în transportul public.”, punctează Tegnell.

Epidemiologul susţine că dovezile privind eficacitatea utilizării măştilor de faţă au fost ”uimitor de slabe”.

„Sunt surprins că nu avem studii reprezentative care să arate efectele pe care le produce purtarea măştilor”, a mai declarat imunologul.

Anders Tegnell s-a confruntat cu critica comunităţii internaţionale, după ce Suedia a refuzat să intre în carantină, iar rata deceselor a explodat faţă de ţările vecine care au luat măsuri stricte din timp,scrie 3dots.ro.