Primul spital in care va ajunge stralucita inventie de la Politehnica din Timisoara, aparatul care sterilizeaza aerul expirat de bolnavii cu coronavirus. Ce spun medicii despre dispozitivul care va salva vieti la ATI. Video | OpiniaTimisoarei.ro

TIMISOARA. Premiera nationala la Timisoara, unde inginerii de la Universitatea Politehnica au inventat un aparat care va fi de mare ajutor medicilor si pacientilor cu COVID 19 deopotriva.
Este vorba de un dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienti cu coronavirus, aparat care va ajunge in Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean din Timisoara.
Aparatul a fost realizat in doar cateva zile de o echipa de cercetare de la Universitatea Politehnica din Timisoara formata din colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compusilor Organici si Naturali) si MEO (Masurari si Electronica Optica), cu sprijinul unui grup de voluntari, si urmeaza sa fie omologat in scurt timp.
Acesta costa doar cateva sute de lei si majoritatea materialelor au fost luate din magazine de bricolaj.

„Este un principiu destul de simplu, mai ales ca ingineria presupune simplitate. Aerul e introdus in acest recipient din aparat, cu ultraviolet este sterilizat si iese apoi in incapere. Practic, intr-un procent foarte mare este un aer curat si atunci automat, cei care respira in acea incapere, si alti bolnavi dar si personalul medical nu poate fi contaminat. Si costurile sunt mici pentru utilitatea lui. Si, din cate stim, aparatura de dincolo care se vinde e la preturi foarte mari. E foarte util si din punct de vedere al usurintei cu care se poate construi, si din punct de vedere al costului, care este redus. Pentru moment, in Romania e unic. La nivel mondial, mai sunt probabil aparate, dar principiile nu stiu daca sunt. Cele de baza da, dar s-ar putea sa fie cu alte costuri„, explica conf. univ. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.
Medicii spun ca cei care vor beneficia primii de un astfel de aparat ar putea fi tocmai pacientii in stare critica, infectati cu COVID 19 si internati la Terapie Intensiva.
„Ca principiu, ultravioletele sunt utilizate in practica medicala de foarte mult timp si se utilizeaza pentru sterilizare aer, sterilizare suprafete. Principiul este simplu. Presupune contactul intre aerul presupus a fi viciat, expirat de catre pacient, si lampa de ultraviolete care emite energie intr-un anumit spectru de unda, si acest dispozitiv permite un contact cat mai indelungat intre acest aer viciat si energia produsa de lampa ultravioleta. Aerul se conecteaza la circuitul expirator al pacientului, evident prevazut cu toate filtrele de rigoare, si este strilizat suplimentar inainte de a fi eliberat in incaperea in care se afla pacientul„, spune medicul Ovidiu Bedreag, sef Sectie ATI Spitalul Judetean Timisoara .
Practic, spun specialistii, aparatul completeaza filtrele speciale fixate pe dispozitivele de respiratie artificiala, care au un grad de protectie de 99 la suta, ramanand totusi un procent care poate fi anulat prin intermediul acestui echipament.
„Ne-a framantat de mult timp ideea cum sa sterilizam suplimentar, pe langa filtrele avute in dotare, aerul expirat de pacient. In lipsa unor dispozitive exhaustoare de mari dimensiuni, care sa scoata in exterior si sa mute din interiorul salonului pacientului in exterior riscul infectios, colegii nostri de la Politehnica au incercat diverse variante, prototipuri, idei, de sterilizare chimica, de sterilizare fizica, pana au ajuns la acest prototip pe care noi il consideram ca principiu a fi unul foarte bun si le multumim pentru idee. Este absolut ideea lor. Noi le-am expus nevoile noastre si ei au reusit sa creeze o idee pe care noi o consideram a fi functionala, practica si extrem de utila„, completeaza medicul Ovidiu Bedreag, sef Sectie ATI Spitalul Judetean Timisoara.
Inginerii de la Politehnica din Timisoara spun ca vor imbunatati aparatul pe masura ce el va incepe sa fie utilizat in zona medicala.
In cursul acestei saptamani se vor realiza toate probele, pentru ca mai apoi sa poata fi omologat cat mai repede si sa ajunga in spital sa salveze vieti.

VIDEO: George Stefanita
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.