Primarul antiromân Emil Boc dă undă verde demolării unui moment istoric din Cluj. Dan Tanasă: Ne opunem acestui sacrilegiu

Simbolurile identității naționale românești din Ardeal sunt în pericol – anul acesta statuile lui Avram Iancu din Turda și a lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea au fost înlăturate sub pretextul nevoii de modernizare a orașelor. Aceste practici antiromânești se tot extind, primăria Cluj are în vedere demolarea Crucii de pe Cetățuie, monument ridicat în memoria martirilor Revoluției de la 1848-1849.

Potivit Napoca News, monumentul nu își mai are loc în proiectul de amenajare a ansamblului urban Cetățuia: „proiectul prevede înlăturarea ansamblu reprezentat din scările, soclul si construcția propriu-zisă a crucii, pentru restaurarea și punerea în valoare a bastionului Sud-Estic a Fortificației Vauban, actualmente ilizibil datorită acestei construcții”.

Dan Tanasă a lansat critici dure la adresa primarului Emil Boc și a politicii antiromânești pe care o aplică în Cluj și a subliniat că se opune unei astfel de decizii. Crucea de pe Cetățuie a mai fost în pericol doar în timpul regimurilor hortyst și comunist, când a fost aruncată în aer (toamna anului 1940), respectiv dinamitată în 1948. „Crucea de pe Cetățuie va rămâne acolo unde este chiar dacă pentru asta va trebui schimbat primarul antiromân”, a punctat Tanasă.

El a calificat această decizie drept o „o prelungire a ideologiei promovate de Horthy în Ardealul ocupat și în același timp o jignire inadmisibilă adusă memoriei Eroilor Naționali care s-au sacrificat pentru drepturile și libertățile majorității românești din Transilvania”.

„Mercantilismul și ignoranța unui geambaș de terenuri nu pot fi permise într-o Românie care datorează totul înaintașilor săi și într-un oraș care a cunoscut teroarea unei ocupații sălbatice. Motivația halucinantă cu care Boc justifică sacrilegiul pe care este pe cale să îl comită poate fi oricând subiect de studiu pentru specialiștii în psihiatrie. Vremelnicul slujbaș din Primăria Cluj nu trebuie lăsat să joace barbut cu Istoria României, iar arginții care îi sclipesc înaintea ochilor nu pot fi monede de schimb pentru demnitatea românilor”, a mai spus deputatul AUR.

Crucea de pe Cetățuie este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului de atunci Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor, scrie Napoca News.