Primăria București este investigată de DNA și Parchetul European pentru cumpărarea a 100 de tramvaie de la Astra Arad

Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi și DNA au început anchete privind achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Arad de către Primăria București, au declarat pentru 60m.ro surse oficiale. Licitația a fost atribuită în mandatul Gabrielei Firea, iar contractul a fost semnat de Nicușor Dan.

Anchetele sunt in rem la acest moment, adică vizează fapte, nu persoane.

DNA investighează presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu săvârșite la nivelul comisiei de licitație de la STB, iar EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene care s-ar fi dovedit a fi falsă, au explicat surse judiciare.

Pe cale de consecință, fondurile europene ar fi fost pierdute, iar achiziția se derulează acum din fonduri naționale, au explicat aceleași surse.

Dosarul împărțit între DNA și EPPO ar fi plecat de la o plângere a sindicatului din STB. În ce privește scrisoarea de garanție falsă, acest lucru ar fi fost semnalat de BNR.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Tramvaiele pe care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la uzina Astra Arad au venit cu motoare Siemens de doar 100 kW în loc de motoare cu putere de 120 kW conform specificațiilor tehnice asumate de constructor.

PMB a pierdut oricum 84 de milioane de lei, corecții financiare reprezentând 10% din valoarea contractului pentru nereguli în derularea licitației.