Prezență mare la vot în diaspora. “Am votat pentru credință, familie și normalitate”

Prezență mare la vot în diaspora. “Am votat pentru credință, familie și normalitate”

Update ora. 17.00

Numărul românilor ce și-au exprimat opțiunea de vot până la ora 17.00 se apropie de 70 000. Este de așteptat ca la sfârșitul acestei zile aproape 90 000 de români să fi votat deja.

La alegerile parlamentare din 2016 doar puțin peste 100 000 de români au votat în afara țării, însă la acest moment numai prima zi ne apropie de această cifră.

Majoritatea românilor se vor prezenta la vot duminică, ziua lor liberă. Având cifrele înaintate astăzi ne așteptăm ca peste 350 000 de români să voteze în diaspora, adică de trei ori mai mult decât la alegerile parlamentare precedente.

Dacă aceste cifre se vor confirma, o mare parte din voturi sunt antisistem și direcția acestui vot devine clară, adică mobilizarea este în favoarea unui partid care s-a poziționat împotriva sistemului politic actual.

La BEC a fost depusă de către Partidul AUR o sesizare cu privire la votul desfășurat în afara țării și restricționarea accesului unei bune părți dintre români.

Update ora 13.00

Informațiile de la ora 13.00 arată o prezență mare la vot în diaspora.

Peste 41 000 de români și-au exercitat deja dreptul de a vota numai în primele ore ale primei zile de vot.

Românii au la dispoziție două zile pentru a putea vota în afara granițelor: 5 și 6 decembrie.

Cei plecați departe de casă stau cu gândul la o schimbare importante, majore, a unei șanse noi pentru România.

„Am votat pentru familie, credință și normalitate!” este mesajul lăsat de primul român care a votat Goteborg, Suedia, Emanuel Stratulat.

Doar câteva mii de români au ales să voteze prin corespundență. Majoritatea își folosesc acest drept constituțional la urne, unde preferă deplasarea deoarece au ocazia ca să se întâlnească și cu alți compatrioți.

Numărul de bărbați care au votat este cu puțin mai mare decât cel al persoanelor de sex feminin (cu 5% mai mult).

Majoritatea votanților au vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani.