ROPRES

Prețul la carnea de porc s-a dublat în 2022: Cât plătesc românii pe kilogram

Apropierea sărbătorilor de iarnă înseamnă, în România, și scumpiri pe bandă rulantă la produsele cele mai căutate. Iar când vorbim de alimente, unul se detașează în căutările oamenilor, căci este cel mai cerut în această perioadă.

Prețul la carnea de porc s-a dublat în 2022, chiar dacă autoritățile continuă să ne spună că este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană.

De 10-11 lei/kg, la 21 de lei


Unii români aleg să cumpere preparate gata gătite și, în felul acesta, își rezervă timpul alocat alergatului prin magazinele alimentare pentru alte activități. Dar cei mai mulți încă petrec ore întregi în bucătărie gătind pentru cei dragi o masă de Crăciun autentic românească.

Și când vorbim de tradițional nu putem omite carnea de porc, pe care românii preferă să o cumpere direct de la producători. Carcasa de porc în viu costa anul trecut 10-11 lei per kilogram, iar acum a ajuns la 17-18 lei, chiar și 21 de lei/kg, după cum vedem din anunțurile postate pe diverse site-uri de specialitate.

Crescătorii spun că au fost nevoiți să scumpească porcul „în viu” de prețurile ridicate la furaje.

Culmea, un experiment făcut de Știrile Pro Tv arată că, la ferme, carnea de porc se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran. Dar, chiar și aici tot a crescut cu 40% față de anul trecut. Astfel, azi, dacă cineva vrea să își cumpere un porc care cântărește 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, plătește 2400 de lei.

Scump, într-adevăr, dar dintr-un porc întreg se pot face și provizii pentru toată iarna, de la slănină și ciolane afumate până la cârnați și pungi de carne pentru fripturi.

S-ar putea să-ți placă și...