Preşedintele Klaus Iohannis cere reforme în domeniul judiciar

Președintele Klaus Iohannis participă miercuri, de la ora 12.10, la ședința în care este prezentat raportul de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pe 2020. Bilanțul vine într-un moment delicat, la o zi după ce Tribunalul București a decis clasarea Dosarului 10 august, ceea ce înseamnă că foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.

„Mă bucur să fiu astăzi alături de dvs la prezentarea publică a raportului de activitate al ÎCCJ pentru 2020, un eveniment care am încredere că va deveni o tradiţie instituţională, în spiritul deschiderii sistemului judiciar faţă de societate. Anul 2020 a fost un an al rezilienţei nu doar pentru sistemul de justiţie, ci pentru întregul stat, supus unui test fără precedent. Traversăm încă o criză globală care şi-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate. Criza generată de pandemie a impus un răspuns imediat şi urgent inclusiv din partea sistemului judiciar. A fost nevoie de idei, de soluţii noi şi de adoptarea unor măsuri sau de instituirea unor practici cu totul inovatoare, care la rândul lor au arătat că aspecte considerate obişnuite sau tradiţionale ar trebui regândite. 

Dincolo de dificultăţi, au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat proceduri şi justiţiabilii şi-au putut exercita drepturile chiar şi în contextul de risc ridicat al infecţiilor epidemiologice. Sunt câştiguri pentru cetăţeni”, a spus preşedintele.

Se cer REFORME la legile justiţiei

„Este imperios să se accelereze reformele sistemului judiciar în România. În 2020, cetăţenii şi-au exprimat fără echivoc, prin vot, opţiunea pentru reforme şi consolidarea principiilor statului drept. În acest context, reanalizarea legilor justiţiei nu mai poate fi amânate. Am încredere că în perioada următoare, cadrul care reglementează activitatea justiţiei va redeveni unul predictbil, în acord cu cerinţele unui stat european. Pentru asta, sunt necesare dezbateri ample în Parlament, la care să participe nu doar reprezentanţii profesiilor din actul de justiţie, ci şi cei din mediul universitar, dar şi profesionişti în domeniul drepturilor omului. 

Îmi afirm speranţa că vor fi corectate intervenţiile controversate din ultimii şi vor fi adoptate soluţii adaptate noilor realităţi juridice şi sociale. Acest proces este şi ocazia de a valorifica recomandările organismelor europene şi de a pune în acord soluţiile legislative declarate neconstituţionale cu jurisprudenţa instanţei constituţionale”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursă text: dcnews.ro

Sursă foto: hotnews.ro