Premierul Robert Fico a spus, în prima apariție publică de la tentativa de asasinat, că i-ar fi plăcut să îl însoțească pe Viktor Orban în Rusia

Prim-ministrul slovac Robert Fico a apărut vineri în public pentru prima dată de la tentativă de asasinat din luna mai, relatează Reuters. Totodată, acesta a spus, potrivit AFP, CĂ l-ar fi însoțit pe omologul său maghiar Viktor Orban în călătoria sa controversată la Moscova, dacă sănătatea i-ar fi permis acest lucru.

„Dacă starea mea de sănătate mi-ar fi permis să plec, mi-ar fi plăcut foarte mult să mă alătur lui”, a spus Fico în prima sa apariție publică de când a fost împușcat, cu ocazia unei sărbători legale slovace.

Fico, care se reface după ce a fost împușcat de patru ori de la mică distanță la mijlocul lunii mai, a vorbit pe un podium la o ceremonie care marchează Ziua Sfinților Chiril și Metodiu, o sărbătoare națională în Slovacia.

Fico, care a fost numit premier în 2023 pentru a patra oară, a fost împușcat când îi saluta pe susținători după o ședință guvernamentală în orașul slovac Handlova. Acesta a avut nevoie de două operații.

Se recuperează acasă de la sfârșitul lunii mai.

Atacatorul său, un bărbat identificat de procurori drept Juraj C., în vârstă de 71 de ani, a fost reținut și acuzat de tentativă de omor cu premeditare. În această săptămână, procurorii au transformat cazul în atac terorist.

Într-un mesaj video postat pe Facebook la începutul lunii iunie, Fico și-a numit atacatorul un activist al opoziției, dar a spus că nu simte nicio ură față de atacator și că nu va cere daune.

Potrivit documentelor judecătorești, bărbatul reținut a spus că a vrut să-l rănească pe premier, dar nu să-l omoare, pentru că nu era de acord cu politicile sale, inclusiv desființarea unui parchet special și oprirea ajutorului militar de stat acordat Ucrainei.

Vizită controversată a lui Viktor Orban în Rusia

Viktor Orban s-a deplasat vineri la Moscova, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară.

Ungaria consideră președinția sa de șase luni a Uniunii Europene ca o misiune de pace, a declarat prim-ministrul său Viktor Orban într-o conferință de presă, vineri, la Moscova, alături de președintele rus Vladimir Putin.

Premierul ungar a mai spus că „vom continua această muncă”, dar este nevoie de mulți pași pentru a restaura dialogul, motivând „punctele diferite de vedere dintre Kiev și Moscova”. Vizita acestuia la Moscova a fost, însă, privită cu scepticism în UE, mulți lideri punându-i la îndoială motivele reale.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat pe Orban că a subminat președinția UE. „Dacă cauți cu adevărat pacea, nu dai mâna cu un dictator sângeros, îți depui toate eforturile pentru a sprijini Ucraina”, a scris el pe X.

Premierul estonian Kaja Kallas, care urmează să devină următorul șef al politicii externe a UE, a declarat că Orban exploatează poziția președinției UE pentru a semăna confuzie. „UE este unită, în mod clar în spatele Ucrainei și împotriva agresiunii ruse”, a spus ea.