Premierul Cîţu anunţă că vaccinarea va continua deși un bărbat a murit după ce a primit serul de la AstraZeneca

Premierul Florin Cîţu susţine că nu s-a schimbat nimic în privinţa campaniei de vaccinare, în ciuda suspiciunilor care există asupra unui lot din vaccinul AstraZeneca. Cîţu afirmă că experinţii Agenţiei Europene a Medicamentului nu au descoperit nicio legătură între cele câteva decese în urma vaccinului şi serul propriu-zis.

Bărbatul de 47 de ani, din județul Gorj, care a murit pe 1 martie, la două zile după ce a fost vaccinat împotriva coronavirusului, a primit ser din lotul ABV2856, retras de la vaccinare, după reacțiile adverse trombotice în Italia.

Județul Gorj a primit 1.500 de doze din acest lot de la AstraZeneca și s-au folosit 1.083 de doze, restul find puse sub carantină, conform instrucțiunilor.

Narcis Stoian a precizat că în urma efectuării necropsiei, nu s-a făcut legătura între deces și vaccin în cazul bărbatului de 47 de ani, iar în afară de acest caz nu au fost raportate, în județ alte reacții adverse la acest ser.

„Agenţia Europeană a Medicamentului, cea care a făcut recomandarea pentru Comisia Europeană de a autoriza toate tipurile de vaccinuri din România, menţine aceeaşi opinie. Campania de vaccinare trebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care este în discuţie în spaţiul public, Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin. De aceea campania de vaccinare trebuie să continue. La nivel european sunt da 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin. Marea Britanie îşi vaccinează toată populaţia. Ar fi greu de crezut că un guvern ar fi atât de iresponsabil. Trebuie să avem încredere în experiţii care au autorizat acest tip de vaccin că îşi vor face treaba în continaure”, a declarat Cîţu.