Premiera medicală care poate schimba vârsta până la care femeile pot avea copii

Într-un experiment medical neobișnuit, o femeie aflată la menopauză și trei femei la perimenopauză (perioada dinainte de menopauza propriu-zisă) au rămas însărcinate după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.

Este un studiu fascinant, care demonstrează că transfuziile de sânge bogate în trombocite pot fi capabile să inverseze unele aspecte și simptome ale menopauzei, conform New Scientist. Există o mulțime de avertismente însă care pun în discuție descoperirea – mai multe despre efectele secundare – dar este o idee intrigantă care garantează cel puțin o privire mai atentă a acestei științe.

Schimbă acest experiment medical experiența nașterii?

Iată cum a funcționat experimentul medical: medicii au luat sângele din brațul voluntarilor și au îndepărtat toate celulele sanguine, lăsând doar plachete și plasmă, apoi l-au injectat în ambele ovare ale fiecărei voluntare.

După trei luni, 80% dintre femeile care tranziționau spre menopauză n-au mai prezentat simptome pre-menopauză și au prezentat un ciclu periodic regulat, conform datelor care nu au fost încă publicate, dar au fost prezentate la o conferință de cercetare privind reproducerea și embriologia umană.

Modificări similare au avut loc la 13 dintre cele 30 de voluntare la menopauză, relatează New Scientist. Și în timp ce voluntarele nu trebuiau să încerce să rămână însărcinate, trei participante care erau la perimenopauză și o participantă la menopauză au rămas însărcinate efectiv pe parcursul experimentului.

Dar există întrebări importante – experimentul este interesant, dar nu a avut nici amploarea, nici rigurozitatea științifică pentru a fi considerat un studiu clinic robust de niciun fel.

„Există o mulțime de întrebări la care trebuie să răspundem în continuare”, a declarat omul de știință de la Universitatea din Atena, Mara Simopoulo, care a lucrat la experiment.

În primul rând, oamenii de știință nu au testat tratamentul împotriva unui placebo, așa că, în timp ce ratele la care voluntarele au rămas însărcinate sunt mult peste media pentru sarcinile la menopauză, echipa de cercetare, din punct de vedere tehnic, nu a demonstrat că s-a întâmplat din cauza transfuziilor.

„Nu pot să vă spun 100% că aceasta va fi o intervenție super utilă”, a declarat Emre Seli, profesorul de obstetrică. „Dar mi se pare foarte interesant”, a adăugat el.