Premieră în istoria României. Sorin Muncaciu (AUR): Niciodată nu s-a întâmplat ca Ministerul Sănătății să întoarcă spatele medicinei clasice

Sorin-Titus Muncaciu, deputat AUR, a dezvăluit o premieră în istoria medicinei românești în cadrul emisiunii „Realitatea în politică” de la Kapital TV. Deputatul AUR se referă la faptul că Ministerul Sănătății refuză să introducă pe piața românească medicamente pentru tratarea Covid-19. În acest sens, AUR a depus un proiect de lege pentru reglementarea unei proceduri de autorizare rapidă a acestor medicamente, care sunt, în fapt, utilizate în prima linie, alături de vaccinuri aprobate în regim de urgență de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Cred că majoritatea pacienților ajung târziu pentru că nu au alternativă în farmaciile noastre de tratament medicamentos. Nu pot să înțeleg cum Ministerul Sănătății a întors spatele medicinii tradiționale, care se baza pe studiu fizio-patologic. E adevărat că țara noastră a fost văduvită de conducerea USR, de medicamente anti-virale. Nici acum domnii de la minister și comisia nu doresc să lase aceste medicamente în farmacii pentru tratament ambulator și pentru ca medicii să facă această metodologie care este la îndemâna tuturor. Acest tratament secvențial, pe care americanii l-au pus la punct, care recunoaște un anumit tip de tratament. Acest minister ne-a transmis un singur mesaj: așteptați, vine vaccinul. Ce am făcut noi pentru acești pacienți în acest timp? Vă spun eu: la început, pacienții erau internați direct în spital, după aceea li s-a spus că dacă v-ați îmbolnăvit și vi s-a pus diagnostic vă duceți acasă – acest lucru este unic în istoria medicinei românești„, a declarat Muncaciu.

Totodată, deputatul AUR, a analizat evoluția pandemiei în ultimii doi ani. Realitatea este că în perioada în care în ROmânia nu exista vaccin rata mortalității era cu peste 70% mai mică decât în prezent.

Realitatea este că în țara noastră, în 2020 nu am avut nici vaccin, nici medicamente. Am avut 15.000 de decese pe care domnul Arafat le plasează în categoria Covid. În luna ianuarie a început vaccinarea la noi, în luna august am depășit 30%. Dar astăzi avem 40.000 de decese legate de Covid. Problema este următoarea: cum explicăm noi, totuși, că într-un an în care nu am avut mijloace, iar acum când avem mijloace, pandemia a făcut 40.000 de victime?”, a punctat deputatul AUR, Sorin-Titus Muncaciu.