Polul magnetic al Pământului se deplasează spre Siberia. Dar de ce?

În 1831, exploratorul britanic James Clark Ross a stabilit pentru prima dată poziția polului nord magnetic. El l-a găsit în Peninsula Boothia din Nunavut, nordul Canadei, unde el și echipa sa au campat în „colibele de zăpadă ale unui sat Esquimaux pustiu”. Ce se întâmplă acum cu Polul Nord magnetic.

Chiar și atunci, se știa că polul se mișca, deși încet. Aproximativ 70 de ani mai târziu, norvegianul Amundsen l-a redescoperit în apropiere și în următorii 90 de ani, a migrat încet spre nord, cu o rată de până la 15 kilometri pe an.

Apoi, în 1990, a început brusc să accelereze spre nord. În 2017, a trecut de Polul Nord geografic și se îndreaptă acum spre sud, spre Siberia.

Oamenii de știință actualizează de obicei poziția polului magnetic la fiecare cinci ani. Dar în 2019, mișcarea a fost atât de rapidă și neașteptată, încât oamenii de știință au fost obligați să lanseze o actualizare suplimentară, neregulată, astfel încât dispozitivele de navigație care se bazează pe ea să poată fi corectate.

Aceasta ridică o întrebare semnificativă. Ce face ca polul magnetic să se miște atât de repede? Și se va întoarce vreodată în Canada?

Acum primim un răspuns datorită muncii lui Philip Livermore de la Universitatea din Leeds, din Marea Britanie, și a câtorva colegi. Ei spun că poziția polului este rezultatul unei trageri magnetice negative din două părți, aflate sub Canada și Siberia. În ultimii ani, zona canadiană s-a slăbit semnificativ, permițând celui siberian să tragă în direcția sa. Și spun că modelul lor prezice că polul va continua să se deplaseze spre Siberia cu până la 660 de kilometri în următorul deceniu.

În primul rând, câmpul magnetic al Pământului este generat în miezul bogat în fier al planetei. Evident, are un pol nord și sud. Poziția lor exactă pe suprafața Pământului depinde de modul în care câmpul este îndoit și atenuat de mantaua Pământului.

Pe suprafața Pământului, polul magnetic este definit ca locul în care câmpul magnetic este perpendicular pe suprafață și unde un ac magnetic care se mișcă liber ar indica drept în jos.

Ross și Amundsen și-au determinat poziția urmărind orientarea unor astfel de ace. Cu toate acestea, din 1990, sateliții monitorizează continuu câmpul și acest lucru a condus la o determinare mult mai precisă a poziției.

Oamenii de știință de pe Pământ știu de mult că poziția exactă este legată de două pete de câmpuri magnetice relativ puternice care se află sub Canada și Siberia.

În ultimii ani, echilibrul dintre aceste zone s-a schimbat și a afectat Polul Nord magnetic

„Între 1999 și 2019, falia siberiană a arătat o ușoară intensificare, în timp ce cea canadiană a scăzut semnificativ în valoare absolută”, spun Livermore și colegii săi. „Împreună, acestea au făcut ca direcția de deplasare a polului magnetic nord să fie spre Siberia”.

Pentru a afla de ce s-a produs această schimbare, echipa a simulat schimbarea intensității câmpului magnetic în Canada și Siberia și apoi a folosit rezultatele pentru a determina ce fel de schimbări din nucleul Pământului le-ar fi putut provoca.

Ei spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei schimbări a fluxului de fier lichid în miezul Pământului în anii 1970 și a modului în care schimbarea corespunzătoare a câmpului magnetic s-a difuzat prin manta la suprafață.

Ei continuă să spună că polul își va continua călătoria spre Siberia pe termen scurt.

„O serie de modele simple care surprind acest proces indică faptul că, în următorul deceniu, polul magnetic nord își va continua traiectoria actuală parcurgând încă 390-660 de kilometri spre Siberia”, spune echipa.

Cu toate acestea, modelul nu este fiabil pe perioade mai lungi de timp. Cu toate acestea, echipa spune că modelul trecut al mișcării pe aceste scale de timp poate fi indicativ al comportamentului viitor.

„În ultimii 7000 de ani, se pare că s-a mutat haotic în jurul polului geografic, fără a arăta o locație preferată”, spun Livermore și colaboratorii săi. Cu alte cuvinte, oriunde s-ar duce, este puțin probabil ca polul nord magnetic să rămână acolo mult timp.