Poluarea a atins cote alarmante în Craiova. Dămureanu (AUR), către Virgil Popescu: Aveți în vedere modernizarea Complexul Energetic Oltenia?

Craiovenii sunt afectați de poluarea aerului cu cenușă, sănătatea acestora fiind pusă în pericol, mai ales în contextul pandemiei. Principalul vinovat este Complexul Energetic Oltenia (CET II), care a primit o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu, după ce zilele trecute un nor de cenușă a ajuns din nou deasupra orașului și a unei localități limitrofe.

Având în vedere episoadele repetate de poluare extrem de intensă a aerului în municipiul Craiova cu cenușă și alte substanțe dăunătoare pentru sănătatea populației de către CET II Craiova, deputatul AUR Ringo Dămureanu a înaintat o interpelare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe tema finanțării unor proiecte de investiții pentru modernizarea CET.

Deputatul AUR solicită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Este adevărat că în perioada actuală se realizează o instalație în vederea conformării nivelului de noxe, potrivit legii, la CET II Craiova? În situația în care aceste lucrări au început sau vor începe, care este instituția care efectuează verificări în acest sens? Care este stadiul actual al verificărilor?
  2. Există încheiate sau în curs de negociere acte sau contracte în vederea conformării grupului energetic la cerințele impuse prin Decizia de punere în aplicare UE 2017/1442 a Comisiei Europene pentru instalații de ardere de dimensiuni mari, respectiv în temeiul Directivei 2010/75/UE ? Detaliați. În caz afirmativ, pe ce sume și pe ce perioade sunt încheiate, care este obiectul concret al acestora și care sunt rezultatele așteptate ?
  3. Există încheiat un contract cadru pentru placarea cu pământ vegetal a depozitului de cenușă din Valea Mănăstirii? Care este stadiul derulării sale?