Polonia trimite avioane F-16 la graniță după loviturile masive ale Rusiei asupra Ucrainei

Polonia a declarat că a trimis marți patru avioane de luptă F-16 la granița sa estică pentru a-și proteja spațiul aerian după un baraj de atacuri cu rachete rusești asupra Ucrainei vecine.

„Pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez, două perechi de avioane de vânătoare F-16 și un avion cisternă aliat au fost puse în acțiune”, a precizat armata poloneză într-un comunicat citat de agenția AFP.

Rusia a bombardat din nou masiv marți orașele Kiev și Harkov, ucigând două persoane și rănind zeci de oameni, potrivit oficialilor ucraineni.

Atacurile au lovit clădiri rezidențiale și infrastructura civilă după ce Vladimir Putin a promis să „răzbune” moartea a 24 de civili într-un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod, potrivit Moscovei.

Rusia a lansat mai multe salve de rachete asupra capitalei ucrainene, provocând marți dimineață întreruperi de energie electrică.

Atacul a fost de o amploare similară cu cel de vineri în ceea ce privește numărul și varietatea rachetelor, a declarat șeful de stat major al forțelor aeriene ucrainene.

„Explozii în capitală”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, pe Telegram, îndemnând locuitorii să se adăpostească.

Primarul a precizat că o femeie în vârstă a murit în ambulanța care o ducea la spital. El spusese anterior că cel puțin 16 persoane au fost rănite în capitala ucraineană.

Vitali Klitschko a anunțat că au fost avariate conducte de gaz în cartierul Pecherski din Kiev și că mai multe clădiri din capitală au suferit pene de curent.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 35 de drone de atac lansate de Rusia în cursul nopții, care au vizat mai multe orașe ucrainene, inclusiv Kievul.

Aceste atacuri vin după ce Vladimir Putin a declarat luni că atacurile ucrainene asupra Belgorodului „nu vor rămâne nepedepsite”.

Vineri, Rusia a desfășurat cea mai mare ofensivă aeriană împotriva Ucrainei de la începutul războiului, ucigând cel puțin 39 de persoane.

Orașul Harkov a fost, de asemenea, ținta unui „atac masiv cu rachete”, potrivit primarului său Ihor Terejov.

Atacul s-a soldat cu un mort și 41 de răniți, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinehoubov, pe Telegram.

Rusia a declarat că atacul ucrainean asupra Belgorodului a fost efectuat din regiunea Harkov.

Situația rămâne tensionată, potrivit lui Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, care afirmă că se pregătește pentru noi atacuri rusești.