Polonia cere Germaniei peste 1.300 de miliarde de euro pentru pagubele provocate în Al Doilea Război Mondial

Polonia a estimat la mai mult de 1.300 de miliarde de euro pagubele pe care i le-a provocat Germania în cel de-al Doilea Război Mondial, a anunțat joi liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski. Acesta a subliniat că varșovia va cere Berlinului, oficial, reparații de război.

În anul 2019, un alt politician polonez a mai menționat o estimare a sumei, aceasta fiind de circa 850 de miliarde de euro, conform Adevărul.

Partidul Lege şi Justiţie a evocat de mai multe ori în trecut problema reparaţiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deşi a admis că procesul obţinerii unor sume ar putea fi „lung şi dificil”.

„Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească”, a mai declarat Kaczynski, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945, scrie Agerpres.

Acesta a mai spus că o parte serioasă din sumă reprezintă „compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi”. Politicianul a descris „ocupația” germană ca fiind „incredibil de criminală, incredibil de crudă” şi că „a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi”.

Guvernul de la Berlin nu a reacţionat deocamdată la aceste declaraţii, dar a precizat în alte dăţi că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.