Poliția a schimbat încadrarea juridică în ancheta care-l privește pe fondatorul Untold. De ce este acuzat Bogdan Buta

Cei doi adolescenți implicați în ancheta care-l privește pe fondatorul Untold, Bogdan Buta, au fost audiați de Poliție. Ca urmare a cercetărilor, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de agresiune sexuală în infracțiunea de act sexual cu un minor.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu, la data de 29 ianuarie, cu privire la aspectele reclamate în spațiul public, privind săvârșirea unor fapte de agresiune sexuală.

În cursul zilei de astăzi, 30 ianuarie, ca urmare a cercetărilor, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de agresiune sexuală în infracțiunea de act sexual cu un minor, se arată într-un comunicat transmis presei de Poliția Cluj.

„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată la aliniatul 1 al articolului 220 – Act sexual cu un minor (Codul penal).

În cauză se administrează probatoriul pentru a se stabili întreaga situație de fapt.

„Cu privire la modul de sesizare, arătăm că la acest moment cercetările se efectuează ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor de investigații criminale”, arată sursa citată.

Nu au fost depuse plângeri
Activitățile sunt coordonate de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar în baza cadrului procesual existent sunt desfășurate activități de cercetare penală in rem.

Au fost audiate două dintre persoanele implicate, în vârstă de 18 și 19 ani din municipiile Cluj-Napoca și Iași, urmând a fi realizate toate audierile, respectiv activitățile procedurale necesare pentru soluționarea cauzei.

„Facem mențiunea că în cadrul audierilor nu au fost formulate plângeri penale referitoare la infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”, susțin polițiștii clujeni.

Ancheta a pornit după ce într-un articol din Ziar de Cluj, patronul Untold, Bogdan Buta, este acuzat ar fi făcut sex , în 2021, cu doi minori, de 15 și 16 ani.

„Aleg calea justiției”
Fondatorul Untold, Bogdan Buta, a descris acuzațiile care i se aduc drept „un scenariu SF” și a susținut că va acționa în judecată publicația.

„Adevărul este următorul și foarte simplu. Scenariul SF complotat și prezentat în material este doar rezultatul unor minți bolnave, a unor șantajiști și infractori de cea mai joasă speță. Dacă cineva vrea să se coboare la nivelul acestei mizerii este alegerea fiecăruia. Eu nu voi coborî în această mocirlă, ci voi alege calea justiției ca singura formă de interacțiune cu acești infractori. Nu va mai exista nicio altă poziție sau interacțiune pe subiect, decât procese sau plângeri penale”, a declarat Bogdan Buta într-un comunicat de presă.