”Poate ne-am săturat de Covid-19, dar el nu s-a săturat”: avertismentul terifiant al directorului OMS

Bolnavii de coronavirus sunt mai mulți ca niciodată, în fiecare colț al mapamondului, dar explozia conspirațiilor din mediul online nu face ușoară viața cercetătorilor.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a făcut un apel public pe parcursul zilei de luni pentru ca oamenii să nu mai neglijeze criza mondială de sănătate. Degeaba vin autoritățile cu amenzi și restricții agresive de circulație, dacă tu nu crezi în coronavirus și participi la proteste împotriva purtării măștilor de protecție.

Din păcate, numărul oamenilor care s-au cam săturat de acest subiect, este foarte mare. Tocmai din acest motiv nu scade numărul de cazuri depistate. Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat însă că niciodată nu a fost mai vital ca acum să fii atent la partea științifică a ecuației, să urmezi sfaturile cercetătorilor și să nu închizi ochii în fața virusului.

„S-ar putea spune că ne-am săturat de Covid-19. Dar el nu s-a săturat de noi”, a spus directorul OMS. Dacă ai trăit cu impresia că un număr mare dintre prietenii și cunoștințele tale are o percepție deformată asupra infecțiilor cu Covid-19, Tedros îți confirmă că ești departe de a fi singurul care se confruntă cu asta. Din păcate, nepăsarea și ignoranța reprezintă un trend global.

Tedros a avertizat că pandemia a scos la iveală necesitatea ca lumea să recucerească un „simţ al scopului comun”, care în ultimii ani a fost erodat de „valurile naţionalismului greşit şi ale izolaţionismului”.

Afirmațiile de mai sus au fost făcute la principala adunare anuală a OMS. Aceasta a fost reluată luni după ce a fost întreruptă în mai. În contextul cu pricina, Tedros Adhanom Ghebreyesus a salutat şi alegerea lui Joe Biden ca următor preşedinte al SUA, exprimând-şi speranţa că ar putea semnala o cooperare globală mai strânsă pentru a pune capăt pandemiei: „Îi felicităm pe preşedintele ales Joe Biden şi pe vicepreşedintele ales Kamala Harris şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm foarte strâns cu administraţia lor”, a menționat șeful OMS. Ca referință, Donald Trump a inițiat de mult timp ieșirea SUA din Organizația Mondială a Sănătății, dar Biden a fost foarte vocal împotriva acestei decizii.